Ceuta

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Ceuta
Ceuta.png
Hoofdstad Ceuta
Oppervlakte 19 km²
Inwonertal 82.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km

Ceuta is een autonome stad (ciudad autónoma) in Spanje, gelegen in Noord-Afrika. Ceuta grenst aan Marokko en telt 82.000 inwoners. Het is één van de twee Spaanse steden in Noord-Afrika, de andere is Melilla.

Inleiding

Ceuta ligt aan de Middellandse Zee en bestaat uit een schiereiland met een stuk heuvelachtig achterland dat aan Marokko grenst. Ceuta ligt 22 kilometer ten zuiden van Gibraltar. Ceuta heeft twee berggebieden, op het puntje van het schiereiland ligt de 204 meter hoge Monte Hacho, het westen kent heuvelruggen met toppen tot circa 330 meter. Hiertussen ligt de eigenlijke stad Ceuta.

Ceuta heeft een haven maar geen vliegveld, in tegenstelling tot Melilla. De haven van Algeciras kan echter relatief snel bereikt worden. Tussen 1996 en 1999 is een grenshek aan de Marokkaanse grens gerealiseerd, de Valla de Ceuta. Dit moet illegale immigratie en smokkel tegengaan. Ceuta was tot 1995 een onderdeel van de provincie Cádiz, waarna het de status van autonome stad kreeg, met rechten vergelijkbaar met die van andere autonome regio's in Spanje. Ceuta wordt niet als kolonie beschouwd, maar als integraal onderdeel van Spanje. Marokko claimt Ceuta.

De stad heeft een Mediterraans klimaat maar met de invloeden van een zeeklimaat, daarom is Ceuta niet zo droog en heet als andere delen van Zuid-Spanje of Noord-Afrika. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 16°C in januari tot 29°C in juli. Er valt ruim 800 mm neerslag per jaar, vergelijkbaar met Nederland.

Wegennet

Ceuta detail.png

Ceuta heeft een relatief beperkt wegennet vanwege de geografie. De meeste wegen zijn stadswegen. Er zijn twee grensovergangen met Marokko, richting Fnideq en richting Tanger. Er zijn drie carreteras nacionales in Ceuta, de N-352, N-354 en N-362. De N-352 en N-354 vormen de primaire invalswegen van Ceuta vanaf de grensovergangen met Marokko. De N-362 vormt een route door de heuvels ten westen van Ceuta. De wegen van Ceuta zijn vrijwel allemaal enkelbaans met tegenverkeer, alleen een klein stuk van de N-354 heeft 2x2 rijstroken met rotondes.

Ceuta wordt vanaf de rest van Spanje bereikt met veerdiensten vanaf Algeciras. De overtocht duurt 1 tot 1,5 uur. Er zijn meerdere ferry-operators die op Ceuta varen.

Wegbeheer

De meeste wegen zijn stadswegen in het beheer van de stad Ceuta. De N-352, N-354 en N-362 behoren tot het Red de Carreteras del Estado (RCE) en zijn in het beheer van het Ministerio de Fomento.[1] Ceuta heeft N-wegen maar Melilla niet. Daarentegen heeft Ceuta weer geen eigen wegnummering, waar Melilla dat wel heeft.

Referenties