Nakhon Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Chaloem Maha Nakhon Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Nakhon Expressway map.png
-
Begin Bangkok
Einde Bangkok
Lengte 27 km
Route

Afslagsymbool.svg Route 3

Knooppuntsymbool.svg Chalong Rat Expressway

Afslagsymbool.svg Khlong Toei

Knooppuntsymbool.svg Nakhon Expressway Branch

Afslagsymbool.svg Thanon Rama IV

Afslagsymbool.svg Thanon Petchaburi

Knooppuntsymbool.svg Sirat Expressway

Thailand 31.pngKnooppuntsymbool.svg Thailand 35.png

Afslagsymbool.svg Thanon Suk Sawat

Brug.svg Rama IX Bridge

Knooppuntsymbool.svg Sirat Expressway

Afslagsymbool.svg Thanon Rama III

Knooppuntsymbool.svg Nakhon Expressway Mainline

De Nakhon Expressway (Thai: ทางพิเศษเฉลิมมหานคร), voluit de Chaloem Maha Nakhon Expressway is een expressway in Thailand, gelegen in de hoofdstad Bangkok. De autosnelweg vormt een T-route met drie takken in de stad, met een hoofdroute en een zijtak. De Nakhon Expressway is in totaal 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Rama IX Bridge over de Chao Phraya.

Mainline

De hoofdroute begint in het zuidoosten van Bangkok op de Route 3 en voert noordwestwaarts richting het centrum. De autosnelweg verloopt op continue viaducten en telt 2x3 rijstroken. De autosnelweg voert langs het havengebied van Bangkok, waarna het knooppunt met de aftakking van Nakhon Expressway volgt. Hierna buigt de autosnelweg naar het noorden af en voert door het centrum, om dan te eindigen op het knooppunt met de Sirat Expressway. De Route 31 gaat verder noordwaarts.

Branch

De aftakking begint op een half sterknooppunt met de Route 35 in het zuidwesten van Bangkok en voert eerst oostwaarts met 2x2 rijstroken, om daarna met 2x3 rijstroken de Rama IX Bridge over te steken. Dit is een grote tuibrug. Hierna volgt een knooppunt met een aftakking van de Sirat Expressway, waarna de snelweg noordoostwaarts voert en op een knooppunt met de hoofdroute eindigt.

Geschiedenis

De hoofdroute is de oudste autosnelweg van Thailand en opende in 1981 voor het verkeer. Dit traject is 9 kilometer lang. In 1983 opende een 8 kilometer lange verlenging naar Bang Na. In 1987 opende de Rama IX Bridge voor het verkeer, inclusief de aftakking van de Nakhon Expressway. Dit deel is 10 kilometer lang.

Tussen 2020 en 2024 is de Rama Expressway direct naast de Nakhon Expressway aangelegd. De Rama Expressway verloopt wat verder zuidwestwaarts tot aan de Motorway 9 (Bangkok Ring Road), terwijl de Nakhon Expressway niet helemaal tot aan de ringweg verloopt. Voor de bouw van de Rama Expressway is een grote tuibrug direct naast de Rama IX Bridge gebouwd.

Referenties


Flag of Thailand.svg Expressways en motorways in Thailand Flag of Thailand.svg

Highway 1Highway 3Motorway 6Motorway 7Motorway 9 - Ring BangkokHighway 31Highway 35Motorway 81Motorway 82Highway 338

Bang Na ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswayPrachim Ratthaya ExpresswayRama ExpresswaySirat ExpresswayUttaraphimuk Elevated Tollway (Don Mueang Tollway)