Chamberlain Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chamberlain Bridge
Overspant Lake Francis Case
Rijstroken 2x1
Totale lengte 611 meter
Hoofdoverspanning 102 meter
Hoogte brugdek 12 meter
Openstelling 07-12-1953
Verkeersintensiteit 5.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Chamberlain Bridge, formeel de American Legion Bridge, is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen over het Lake Francis Case, een stuwmeer in de Missouri River in South Dakota. De brug is onderdeel van de Business Loop van I-90 en ligt bij Chamberlain.

Kenmerken

De Chamberlain Bridge is een bijzondere brug, het bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste stalen vakwerkbruggen die beiden één richting van het verkeer verwerken, aansluitend op een lang talud in het Lake Francis Case. De brug is in totaal 611 meter lang en heeft vijf vakwerkoverspanningen. De twee oostelijke overspanningen zijn elk 102 meter lang, de drie westelijke overspanningen zijn elk 78 meter lang. Daarnaast zijn er korte aanbruggen. De brug is in totaal 11,5 meter breed, maar bestaat uit twee rijbanen, met één rijstrook per brug. Over de brug loopt de Business Loop van I-90, die de hoofdstraat van Chamberlain vormt.

Geschiedenis

De Chamberlain Bridge was de eerste brug over de Missouri River op deze locatie en is tussen 1923 en 1925 aangelegd. De brug opende op 25 september 1925 voor het verkeer. Een jaar later werd het onderdeel van de US 16. De brug was erg smal en bleek in de jaren '50 al ongeschikt voor het verkeersaanbod van die tijd, zelfs gezien de afgelegen locatie dat Chamberlain was.

Tussen 1946 en 1953 is de Fort Randall Dam aangelegd, waarmee het Lake Francis Case ontstond. Omdat het waterniveau zou stijgen moest een nieuwe brug gebouwd worden. Er was echter geen geld voor een compleet nieuwe brug. Er werd besloten om de Wheeler Bridge, ook bekend als de Rosebud Bridge, te verplaatsen naar Chamberlain. De Wheeler Bridge zou namelijk niet direct vervangen worden en was dus over.

Er was een ingenieus plan om de bestaande brug bij Chamberlain uit elkaar te halen, waarbij de vier vakwerkoverspanningen van de bestaande brug hergebruikt werden als twee sets van vakwerkoverspanningen, die het oostelijk deel van de brug vormden. De vijf overspanningen van de Wheeler Bridge werden gebruikt in aanvulling op één nieuwe overspanning om de brug compleet te maken. Daardoor komen de 102 meter lange oostelijke overspanningen van de oorspronkelijke Chamberlain Bridge en de 78 meter lange westelijke overspanningen van de Wheeler Bridge. De nieuw geconstrueerde brug werd op 7 december 1953 in gebruik genomen.[1]

De brug verwerkte daarna nog ruim 20 jaar het doorgaande oost-westverkeer in South Dakota over de US 16, tot de brug van I-90 iets zuidelijker gereed kwam in 1974. Omdat I-90 gereed was gekomen werd de US 16 in 1980 geschrapt op dit deel van de route.

De Chamberlain Bridge heeft de oudste nog originele brugdelen van alle bruggen over de Missouri River stroomafwaarts van Montana.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 5.300 voertuigen van de brug gebruik, hoofdzakelijk lokaal bestemmingsverkeer in Chamberlain.

Zie ook

Referenties