Chelyabinsk

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Chelyabinsk oblast
Челябинская область
Flag of Chelyabinsk Oblast.svg
Chelyabinsk oblast.png
Hoofdstad Chelyabinsk
Grootste stad Chelyabinsk
Oppervlakte 87.900 km²
Inwonertal 3.476.000
Lengte snelwegennet 87 km
Eerste snelweg 2013[1]
Afkorting CHE

Het oblast Chelyabinsk (Russisch: Челябинская область) is een oblast in Rusland, gelegen in de Ural. Het oblast is twee maal zo groot als Nederland en telt iets minder dan 3,5 miljoen inwoners.

Inleiding

Het oblast Chelyabinsk ligt grotendeels ten oosten van het Uralgebergte. Het heeft een internationale grens met Kazachstan en grenst verder aan de oblasten Orenburg, Sverdlovsk en Kurgan, evenals de republiek Bashkortostan. De hoofdstad en veruit grootste stad Chelyabinsk ligt in het oosten van het oblast. Het oblast is relatief dichtbevolkt, zeker de regio Chelyabinsk. Buiten Chelyabinsk zijn er betrekkelijk weinig andere grotere plaatsen, in het zuiden zijn Troitsk, Yuzhnouralsk en Magnitogorsk nog van belang. Het westen van het oblast wordt gedomineerd door de beboste Ural. Het oosten en zuiden bestaat uit steppe en weidegebieden die veelal glooiend zijn. Tevens zijn hier veel meren te vinden. In het oblast is de economie op industrie en mijnbouw gericht. Ook de landbouw is van belang.

Wegennet

Het oblast Chelyabinsk wordt door een aantal belangrijke wegen doorkruist. De M5 uit Moskva eindigt in Chelyabinsk. De M51 is hier een voortzetting van richting de oostelijker gelegen Siberische steden. De M36 is de primaire noord-zuidroute naar Yekaterinburg in het noorden en Kostanay in het zuiden. De R360 naar Magnitogorsk is tevens van redelijk groot belang. Belangrijke wegen zijn vaak tenminste gedeeltelijk met 2x2 rijstroken uitgevoerd, zoals delen van de M5, M36 en R360. Rondom de stad Chelyabinsk ligt een volledige ringweg, die echter veelal enkelbaans is, maar wel ongelijkvloerse kruisingen met belangrijke andere wegen kent. De M36 ten zuiden van Chelyabinsk is deels snelwegachtig uitgebouwd. Ook ten noorden van Chelyabinsk is de M36 redelijk goed uitgebouwd.

Referenties

  1. In 2013 was eerste weg met snelwegstatus in Chelyabinsk, er waren daarvoor al wel wegen met snelwegprofiel
Hoofdwegen in het oblast Chelyabinsk

M5M36M51R316R317R330R360R361