Chenani - Nashri Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
चेनानी-नाशरी सुरंग
NH44.svg
Chenani - Nashri Tunnel.jpg
Kruist Patnitop
Lengte 9.200 meter
Openstelling 02-04-2017
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Chenani - Nashri Tunnel (Hindi: चेनानी-नाशरी सुरंग), formeel de Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel, is een tunnel in India, gelegen in de staat Jammu en Kashmir. De 9,2 kilometer lange tunnel is onderdeel van de National Highway 44.

Kenmerken

De Chenani - Nashri Tunnel is een 9,2 kilometer lange enkelbuizige tunnel onder de bergpas Patnitop. De tunnel gaat onder een bergrug van de Lower Himalaya door, tussen Chenani en Batote. Het zuidelijk tunnelportaal ligt op circa 1.240 meter boven zeeniveau, het noordelijk tunnelportaal op 1.230 meter, waardoor de tunnel vrijwel vlak is. De tunnel gaat onder de circa 2.040 meter hoge bergpas Patnitop door. De tunnel is gelegen in een traject van de National Highway 44 tussen Srinagar en Jammu, die vrijwel integraal 2x2 rijstroken telt, maar de tunnel is enkelbuizig. De tunnel ligt circa 20 kilometer ten noordoosten van de stad Udhampur en 65 kilometer ten zuiden van de Banihal - Qazigund Tunnel. Beide tunnels maken een wintervaste verbinding mogelijk tussen Srinagar en Jammu.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest het verkeer over de ruim 2.000 meter hoge bergpas Patnitop, die in de winter vaak slecht berijdbaar is. Daarnaast is dit een tijdrovende route met haarspeldbochten en langzaam verkeer. De tunnel is tussen 2011 en 2017 aangelegd als destijds de langste wegtunnel van India. De tunnel is op 2 april 2017 geopend.[1] De reistijd werd in combinatie met andere wegenprojecten op de route met circa 2 uur verkort. De tunnel was de eerste in India met moderne veiligheidssystemen. De tunnel is aangelegd met een vluchtbuis.

Naamgeving

De tunnel stond tijdens de bouwfase bekend als de Chenani - Nashri Tunnel. Na openstelling kreeg de tunnel de naam Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel, vernoemd naar Syama Prasad Mukherjee (1901-1953), een Indiaas politicus, geboren in Kolkata maar overleden in de staat Jammu & Kashmir onder verdachte omstandigheden. Hij was de oprichter van de voorganger van de Bharatiya Janata Party, één van de twee grootste partijen in India.

Referenties