Chesapeake & Delaware Canal Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chesapeake & Delaware Canal

Bridge

Elongated circle 1.svg
Chesapeake-Delaware Canal Bridge.jpg
Overspant Chesapeake & Delaware Canal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.417 meter
Hoofdoverspanning 229 meter
Hoogte brugdek 30,5
Openstelling 23-12-1995
Verkeersintensiteit 80.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Chesapeake & Delaware Canal Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Delaware. De brug overspant het Chesapeake & Delaware Canal.

Kenmerken

De Chesapeake & Delaware Canal Bridge is een 1.417 meter lange brug, met een hoofdbrug van 503 meter en een hoofdoverspanning van 229 meter. De brug heeft twee I-vormige pylonen van 102 meter hoogte. De tuien zijn in het midden van het brugdek bevestigd. Het eigenlijke dek zijn twee brugdekken van 18 meter breed, met 3 rijstroken en een vluchtstrook per richting. Het brugdek ligt 30 meter boven het kanaal. Over de brug loopt de State Route 1 in Delaware, de tolweg van Dover naar Wilmington. Het tolstation ligt net ten zuiden van de brug. Formeel is de brug zelf tolvrij, maar vrijwel alle verkeer komt uit op de tolweg.

Geschiedenis

In 1829 werd het nieuw gegraven kanaal in gebruik genomen. Zes verkeersbruggen en een spoorbrug overspanden het 20 meter brede kanaal. In 1927 en 1938 is het kanaal verbreed en verdiept, waarbij de bruggen zijn vervangen. In 1942 opende de St. Georges Bridge voor het verkeer, de eerste vierstrooks brug over het kanaal, en onderdeel van de US 13 in Delaware. Dit is een boogbrug. In de jaren '60 en '70 is het kanaal voor de derde keer verbreed. De St. Georges Bridge is daarbij niet vervangen.

Met de toenemende suburbanisatie in het noorden van Delaware nam de verkeersdruk op de St. Georges Bridge toe, en werd besloten om een nieuwe tolweg aan te leggen die de hoofdstad Dover met de Interstate 95 in Delaware verbond. Tussen 1992 en 1995 is de nieuwe Chesapeake & Delaware Canal Bridge aangelegd, één van de eerste tuibruggen in de Verenigde Staten met twee I-vormige pylonen. De brug werd op 23 december 1995 opengesteld voor het verkeer.

Gepland was destijds om de St. Georges Bridge na openstelling van de nieuwe brug te slopen, maar deze plannen gingen niet door. In plaats daarvan is de St. Georges Bridge gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 80.000 voertuigen over de brug, relatief veel voor een "fringe area" tolweg.

Zie ook

Referenties