Chiapas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Chiapas.png
Chiapas.png
Hoofdstad Tuxtla Gutiérrez
Grootste stad Tuxtla Gutiérrez
Oppervlakte 73.289 km²
Inwonertal 4.797.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting CHP

Chiapas is een staat in Mexico, gelegen in het uiterste zuiden van het land. De staat telt 4,8 miljoen inwoners en is ruim twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Tuxtla Gutiérrez.

Inleiding

Chiapas is de zuidelijkste staat van Mexico, en ligt aan de Pacifische Oceaan. De staat grenst in het westen aan Oaxaca, in het noorden aan Veracruz en Tabasco en in het oosten aan Guatemala. De hoofdstad Tuxtla Gutiérrez ligt centraal in de staat. Andere grotere steden zijn San Cristóbal, Comitan, Tonalá en Palenque. Chiapas is vrij bergachtig, met zowel een kustgebergte als een binnenlands gebergte. Daartussen ligt een droog bassin, de rest van de staat is subtropisch, met tropisch regenwoud in het oosten en in het westen. Chiapas is de minst ontwikkelde staat van Mexico.

Wegennet

Tuxtla Gutiérrez.

Omdat Chiapas onderontwikkeld is, zijn er weinig goed uitgebouwde wegen. Chiapas heeft geen echte snelwegen, maar wel enkele enkelbaans autopistas en een aantal 2x2-wegen. De belangrijkste 2x2-wegen liggen rond de hoofdstad Tuxtla Gutiérrez, en op de kustroute vanaf Arriaga naar de grens met Guatemala. Dit is de belangrijkste transitroute voor internationaal verkeer naar Guatemala. Een secundaire transitroute voert verder landinwaarts van Tuxtla Gutiérrez naar de grens met Guatemala, maar die weg heeft aan Guatemaltese zijde aanzienlijk meer belang dan aan Mexicaanse zijde. Chiapas heeft twee enkelbaans autopistas, de 49 kilometer lange Autopista Tuxtla Gutiérrez - San Cristóbal en de 84 kilometer lange Autopista Malpasito - Tuxtla Gutiérrez. Beiden zijn tolwegen. Door het noorden van Chiapas loopt de Carretera Federal 180, een belangrijke transitroute vanaf centraal Mexico naar Yucatán. Voor verkeer binnen Chiapas heeft de weg echter amper belang, en de weg is dan ook één van de laatste enkelbaans delen tussen Mexico City en Yucatán.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas