Chief Standing Bear Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chief Standing Bear

Memorial Bridge

Overspant Missouri River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 900 meter
Hoofdoverspanning 56 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 29-08-1998
Verkeersintensiteit 600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Chief Standing Bear Memorial Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River op de grens van Nebraska en South Dakota. De brug is onderdeel van de State Route 14 in Nebraska en gelegen nabij Niobrara, Nebraska.

Kenmerken

De Chief Standing Bear Memorial Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 900 meter en een maximale overspanning van 56 meter. De brug heeft 15 pijlers en 16 overspanningen. Het brugdek is 11,5 meter breed, met twee rijstroken van de State Route 14 in Nebraska en de State Route 37 in South Dakota. De brug overspant de Missouri River nabij Niobrara, Nebraska en ligt net ten oosten van de monding van de Niobrara River. Het is tevens de meest stroomopwaarts gelegen brug die op de grens tussen Nebraska en South Dakota ligt. De brug bedient regionaal verkeer maar de streek is dunbevolkt.

Geschiedenis

De huidige brug is de eerste op deze locatie, verkeer dat in deze regio de Missouri River wilde oversteken moest dat doen via de US 18 (later over de Fort Randall Dam) of de US 81 bij Yankton. Later was dat mogelijk via de Gavins Point Dam net ten westen van Yankton, maar er was een ruim 100 kilometer lang deel van de Missouri River zonder brug.

Er waren wel pogingen om een brug aan te leggen bij Niobrara, al sinds de jaren 1920. De bouw van een tolbrug begon zelfs in 1931 maar werd gestaakt vanwege de economische depressie en is nooit voltooid. In 1940 werd besloten om de bouw te hervatten maar tekort aan materiaal tijdens de Tweede Wereldoorlog en vervolgens de Korea-oorlog vertraagde de zaak verder. Het duurde tot 1995 tot het Amerikaanse congres voldoende financiering vrijgaf om de brug aan te leggen. De bouw van de brug begon op 20 april 1996 en de brug is op 29 augustus 1998 voor het verkeer geopend.

De brug heeft vooral betekenis voor het toerisme in de regio, voor utilitair verkeer heeft de brug minder belang, omdat er weinig plaatsen groter dan een gehucht in de wijde regio zijn en de brug niet op een belangrijke doorgaande route ligt.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Standing Bear (1829-1908), een opperhoofd van de Ponca-stam en burgerrechtenactivist die in 1879 de eerste Native American was die wettelijke burgerrechten kreeg. De Ponca leefden langs de Niobrara River in wat nu Nebraska is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 600 voertuigen van de brug gebruik. Het is daarmee één van de minst gebruikte bruggen over de Missouri River. Het is de eerste brug stroomopwaarts vanaf St. Louis gezien waar minder dan 1.000 voertuigen per dag van gebruik maken.

Zie ook

Referenties