Chihuahua

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Chihuahua.png
Chihuahua.png
Hoofdstad Chihuahua
Grootste stad Ciudad Juárez
Oppervlakte 247.455 km²
Inwonertal 3.406.000
Lengte snelwegennet 113 km
Eerste snelweg ?
Afkorting CHH

Chihuahua is een staat in Mexico, gelegen in het noorden van het land. Het is de grootste staat in oppervlakte, met bijna 250.000 km². De staat telt 3,4 miljoen inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Chihuahua, de grootste stad is Ciudad Juárez.

Inleiding

Chihuahua ligt in het centrale noorden van Mexico, en grenst in het noorden aan de Verenigde Staten, namelijk de staten Texas en New Mexico. In het oosten grenst het aan Coahuila, in het zuiden aan Durango en in het westen aan Sinaloa en Sonora. De hoofdstad Chihuahua ligt centraal in het midden van het land, de grootste stad Ciudad Juárez ligt aan de Amerikaanse grens bij El Paso. Ruim tweederde van de inwoners van de staat woont in deze twee steden. Veel andere grotere steden zijn er niet. Een groot deel van Chihuahua valt onder de centrale Mexicaanse hoogvlakte, op 1.200 tot 2.000 meter boven zeeniveau. Een groot deel van de staat bestaat uit woestijn, met name de oostelijke helft. Het westen is wat groener en bergachtiger, en ligt meer in het invloedsgebied van de Pacifische Oceaan. Langs de grens met Texas stroomt de Río Grande, maar veel andere grote rivieren zijn er niet. Chihuahua is één van de welvarendste staten van Mexico, alhoewel ook één van de meest criminele, met name rond Ciudad Juárez dat erg slecht bekend staat.

Wegennet

Het wegennet van Chihuahua is niet erg dicht vanwege de lage bevolkingsdichtheid buiten de twee grootste steden. Autosnelwegen vindt men alleen rond de hoofdstad Chihuahua, met de Autopista Chihuahua - Cuauhtémoc en de Periférico Chihuahua. Rondom Ciudad Juárez ligt ook een groot wegennet, met her en der ongelijkvloerse kruisingen maar geen echt snelwegennet. De belangrijkste doorgaande weg is de Carretera Federal 45, die vanaf Torreón via Chihuahua naar Ciudad Juárez loopt en grotendeels met 2x2 rijstroken is uitgerust. De weg is echter te substandaard om een autopista genoemd te worden, de weg doorkruist diverse bebouwde kommen. Door het noorden van de staat loopt de Carretera Federal 2 als oost-westas, die echter niet een heel groot belang heeft omdat in de Verenigde Staten diverse Interstate Highways, met name de Interstate 10, eraan parallel loopt. De Carretera Federal 16 vormt een oost-westroute vanaf Chihuahua richting Hermosillo in Sonora. De Carretera Federal 10 geeft in het noordwesten toegang tot noordelijk Sonora. Belangrijke wegen die naar Sinaloa lopen zijn er eigenlijk niet, alleen wat bergachtige regionale wegen. Voor internationaal verkeer is feitelijk alleen de grensovergang tussen Ciudad Juárez en El Paso van groot belang, er zijn geen andere grensovergangen van enig doorgaand belang.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas