Chili

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Chile.svg
Chile
Chili.png
Hoofdstad Santiago
Oppervlakte 756.950 km²
Inwonertal 17.773.000
Lengte wegennet 79.800 km
Lengte snelwegennet 2.084 km
Eerste snelweg 1971
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RCH

Chili is een land in Zuid-Amerika. Het land telt 17 miljoen inwoners en is circa 19 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Santiago.

Inleiding

Chili vormt samen met Argentinië de zuidelijke punt van het Zuid-Amerikaanse continent. Chili neemt daarbij het gedeelte westelijk van het Andes-gebergte in. Het eiland Vuurland (Tierra del Fuego) wordt door beide landen gedeeld. Hierbij geldt dat de strook rondom de Estrecho de Magallanes, de waterverbinding tussen Atlantische en Stille Oceaan, geheel in handen is van Chili. Het land Chili valt op de landkaart op doordat het vaak nog geen 100 kilometer breed is, maar zich wel meer dan 4.500 kilometer uitstrekt tussen de Peruaanse grens in het noorden en Kaap Hoorn in het zuiden. Dankzij de Andes is Chili zeer bergachtig, in het zuiden zelfs zo bergachtig dat geen landverbinding mogelijk is tussen de regio's Aysen en Magallanes. Hiertussen bevinden zich twee van de grootste ijsmassa's op aarde ná Antarctica en Groenland, de aanleg van wegen is geen optie. Wie per se per auto naar Magallanes wil, moet door Argentinië rijden. Het hoogste punt van Chili is de 6.893 meter hoge Ojos del Salado. Rapa Nui, beter bekend als Paaseiland, behoort tot Chili.

Chili geldt als het meest ontwikkelde en meest welvarende land van Zuid-Amerika. De hoofdstad Santiago ligt in het midden van het land, landinwaarts. Daarnaast heeft het land een aantal grote kuststeden, zoals Valparaíso, Concepción, La Serena, Coquimbo, Antofagasta, Arica en Iquique. Er buiten Santiago weinig andere grote steden die landinwaarts zijn gelegen. In Chili wordt voornamelijk Spaans gesproken, evenals diverse lokale talen en verspreid wat Duits in het zuiden. Het inwonertal van Chili neemt snel toe, van circa 4 miljoen rond 1925, naar 10 miljoen rond 1975 en circa 18 miljoen in 2015. De verwachting is dat de bevolkingsgroei sterk zal afvlakken vanaf 2020, met een inwonertal van 20 miljoen.

Wegennet

De Autopista del Maipo bij Angostura, ten zuiden van Santiago.

Ruim een derde van de Chileense bevolking -oftewel 7,2 miljoen mensen- woont in en om de hoofdstad Santiago de Chile. Het is daarom niet verbazingwekkend dat het grootste gedeelte van de weginfrastructuur rondom deze plaats is gelegen. Ongeveer de helft van het Chileense wegennet is verhard: ongeveer 41.000 van de 80.000 kilometer.

Als een van de rijkste landen van Zuid-Amerika is het wegennet van Chili desalniettemin uitgebreid te noemen en van goede kwaliteit. Gezien de vorm van het land ligt het voor de hand dat de belangrijkste doorgaande routes noord-zuid lopen. De grote noord-zuidroute is de Ruta 5 tussen de Peruaanse grens en Puerto Montt. Deze is deels als autosnelweg uitgebouwd, namelijk tussen La Serena en Puerto Montt over een lengte van 1.500 kilometer. De route is grotendeels tolweg. De meeste andere snelwegen zijn aftakkingen van de Ruta 5 in het midden van het land. De agglomeratie Santiago heeft een omvangrijk snelwegennet van ruim 200 kilometer lengte, allemaal met 2x3 rijstroken. Daarnaast zijn er snelwegen naar Valparaíso, Viña del Mar, Los Andes en Concepción. In het noorden zijn geen snelwegen, alhoewel er soms wel 2x2-wegen zijn.

Als toeristische route wint de Carretera Austral aan populariteit, de route van Puerto Montt naar het zuiden door het Patagonische berglandschap. Deze route, onderdeel van RN7, is grotendeels onverhard en wordt op een aantal plaatsen onderbroken door water. De fjorden van het gebied kan men alleen passeren met behulp van veerponten. De route is pas in de jaren '90 gecompleteerd en eindigt bij het dorpje Villa O'Higgins.

Meer in het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen nationale routes (Rutas Nacionales) en regionale routes (Rutas Regionales). Daarbij geldt dat de regio de bestuurslaag is direct onder de nationale overheid, maar boven de provincies.

Autopistas en rutas nacionales in Chili

Chile-1.png Chile-5.png Chile-7.png Chile-9.png Chile-11.png Chile-12.png Chile-15.png Chile-16.png Chile-21.png Chile-23.png Chile-24.png Chile-25.png Chile-26.png Chile-27.png Chile-28.png Chile-31.png Chile-41.png Chile-43.png Chile-44.png Chile-45.png Chile-57.png Chile-60.png Chile-62.png Chile-66.png Chile-68.png Chile-71.png Chile-73.png Chile-90.png


Chile-1.png Autopista Rutas del Desierto

Chile-5.png Autopista del ElquiAutopista del AconcaguaAutopista CentralAutopista del MaipoAutopista Talca-ChillánAutopista del BosqueAutopista de la AraucaníaAutopista de los RíosAutopista de los Lagos

Chile-57.png: Autopista Los LibertadoresChile-60.png: Autopista Los AndesChile-62.png: Autopista Troncal SurChile-68.png: Autopista del PacíficoChile-78.png: Autopista del SolChile-152.png: Autopista del Itata

Santiago: Costanera NorteAutopista NororienteVespucio NorteVespucio OrienteVespucio SurAcceso Sur

Overige Autopista Valles del Biobío


Geschiedenis

Het Chileense snelwegennet is relatief jong, en in korte tijd aangelegd, een groot deel van de snelwegen zijn tussen 1999 en 2005 opengesteld, als tolwegen onder concessie. De eerste snelweg was de Ruta 5 tussen Santiago en Talca, die op 12 september 1999 voltooid was. Tussen 2004 en 2006 is 210 kilometer snelweg in de hoofdstad Santiago aangelegd, en gelden als één van de modernste ter wereld. Met name de Costanera Norte is een technologisch hoogstandje waarbij de snelweg voor bijna 4 kilometer onder de bodem van de rivier in Santiago door loopt. De snelwegen buiten Santiago tellen allen 2x2 rijstroken. Na 2006 zijn er nog maar weinig nieuwe snelwegprojecten opgestart.

Bewegwijzering

Er wordt wel gezegd dat de bewegwijzering van Chili van alle Amerikaanse landen het meest aan Europese stijlen van bewegwijzering doet denken. Zo wordt er -uitzonderlijk voor het Amerikaanse continent- een kleuronderscheid gemaakt tussen autosnelwegen en niet-autosnelwegen. Deze laatste staan bewegwijzerd op groene borden met witte letters; autosnelwegen staan bewegwijzerd met blauwe borden met witte letters. Op sommige autosnelwegen worden de afritten trouwens genummerd. Er wordt gebruikgemaakt van een systeem van afstand-gebaseerde nummers.

Wegnummers staan in Chili aangegeven met behulp van schildjes die zijn gebaseerd op het Amerikaanse Interstate-schildje. Bovenaan staat "Chile" of de naam van de regio die de Ruta Provincial in beheer heeft; daaronder staat met grote cijfers het wegnummer. Het wegnummer komt lang niet altijd terug op de richtingborden. Er wordt meestal gebruikgemaakt van aparte bevestigingsborden.

Wegnummering

Wegnummer in Chili.

Het nationale wegennet bestaat uit carreteres nacionales, of rutas nacionales. Ze krijgen soms de prefix "CH" in schrijftaal, maar die wordt op bewegwijzering niet aangegeven. Oneven nummers vormen noord-zuidroutes, waarvan de Ruta 5 de belangrijkste is. De nummering loopt oostwaarts op. Omdat Chili erg smal is, zijn de meeste noord-zuidroutes niet zo heel lang vanwege het gebrek aan grote steden waartussen ze kunnen lopen anders dan de Ruta 5 al doet. Oost-westroutes hebben oneven nummers. Deze nummering loopt naar het zuiden toe op.[1]

Externe links

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela