Chodovská radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Praha Chodovska radiala.svg
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 10 km
Route

Junction.svg Sokolská / Legerova

Afslagsymbool.svg Kongresová

Afslagsymbool.svg Taborská

Afslagsymbool.svg Sdružení

Afslagsymbool.svg Na strži

Afslagsymbool.svg Výskočilova

Knooppuntsymbool.svg MO CZ.svg Jižní spojka

Afslagsymbool.svg Tůrkova

Knooppuntsymbool.svg Spořilovská

Afslagsymbool.svg Pod Chodovem

D1 CZ.svg

De Chodovská radiála, ook wel bekend als de Pankrácká radiála en de 5. května (5 mei), is een expressweg in Praha, Tsjechië. De weg vormt de belangrijkste inprikker naar het centrum van de stad vanuit de D1, en is de enige snelwegachtige weg binnen de MO, de binnenring van Praha. De Chodovská radiála is 10 kilometer lang.

Routebeschrijving

In het centrum van Praha gaan de éénrichtingsstraten Sokolská en Legerova over in de 5. května, zoals de Chodovská radiála ook wel heet. Het eerste deel door de stad telt 2x3 rijstroken met een aantal substandaard aansluitingen. De weg loopt deels door een street canyon. Wat verder buiten het centrum is de weg meer snelwegachtig, waarna het knooppunt met de Jižní spojka volgt, een onderdeel van de MO, de centrumring van Praha. Hierna loopt de snelweg langs de wijk Spořilov, waarna deze overgaat in de D1, de dálnice naar Brno.

Geschiedenis

De Chodovská radiála.

De aanleg van de Chodovská radiála begon in 1967, als verlengstuk van de D1, en is één van de oudste snelwegen van Tsjechië. Op 12 juli 1971 werd de snelweg opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

Er zijn geen plannen om de Chodovská radiála zelf aan te passen. Wel zal met de bouw van het oostelijk deel van de MO de snelweg ontlast worden, en daarmee ook het centrum, van noord-zuidverkeer door de oostelijke helft van Praha.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 91.000 voertuigen direct ten noorden van de Jižní spojka, wat iets daalt naar 75.000 voertuigen aan het einde van de snelweg in het centrum.

Referenties


Snelwegen & Expresswegen in Praha

D0 CZ.svg D1 CZ.svg D3 CZ.svg D4 CZ.svg D5 CZ.svg D6 CZ.svg D7 CZ.svg D8 CZ.svg D10 CZ.svg D11 CZ.svg

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka