Chongqing

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Chongqing.png
Hoofdstad Chongqing
Grootste stad Chongqing
Oppervlakte 82.401 km²
Inwonertal 29.700.000
Lengte snelwegennet 2.818 km[1]
Eerste snelweg ?
Afkorting 重庆

Chongqing is een speciale gemeente, ook wel een stadsprovincie genoemd, in het binnenland van China. De gemeente is ruim twee maal zo groot als Nederland en telt 29,7 miljoen inwoners.

Inleiding

Chongqing ligt in het hart van China en grenst aan de provincies Hubei, Hunan, Guizhou, Sichuan en Shaanxi. De gemeente meet circa 450 bij 400 kilometer. De stad en gemeente worden soms foutief als één geheel beschouwd, slechts een kwart van de inwoners van de speciale gemeente Chongqing woont in het stedelijk gebied van de daadwerkelijke stad Chongqing. Er zijn diverse andere steden verspreid binnen de gemeente Chongqing. De stad Chongqing ligt in het zuidwesten en is één van de grootste steden van China met 7 miljoen inwoners. De rivier de Yangtze stroomt door Chongqing. Chongqing is relatief bergachtig, maar vlakker in het westen. Kenmerkend zijn de steile bergruggen. Chongqing is één van de belangrijkste steden in het binnenland van China.

Wegennet

De expressways in Chongqing.

Chongqing heeft een uitgebreid snelwegennet, een aanzienlijk aantal nationale expressways voeren door Chongqing. De Hurong Expressway (G42) doorkruist de provincie van oost naar west, en is de enige nationale expressway die de stad Chongqing niet aan doet. De Baomao Expressway (G65) vormt de oostelijke noord-zuidroute, de Lanhai Expressway (G75) voert door het midden. Deze twee expressways komen samen met de Yukun Expressway (G85) door de stad Chongqing. De Chengyu Ring Expressway (G93) vormt een regionale ringweg tussen Chengdu en Chongqing. Uiteindelijk is er nog de Ring Expressway van Chongqing, die vrij ver buiten de stad loopt. Bijzonder is dat over de ringweg geen andere nationale expressways lopen, vrij uitzonderlijk in China. Het snelwegennet is nergens echt dicht, maar alle regionale steden zijn met Chongqing verbonden.

Expressways in Chongqing

National expressways: Hurong Expressway (G42) • Huyu Expressway (G50) • Shiyu Expressway (G50S) • Baomao Expressway (G65) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Yukun Expressway (G85) • Chengyu Ring Expressway (G93) • Ring Expressway (Chongqing) (G5001) • Enguang Expressway (G5012) • Yurong Expressway (G5013) • Anlai Expressway (G6911)


Municipal expressways: Airport ExpresswayChangfu ExpresswayNanfu ExpresswayQiwan ExpresswayWankai ExpresswayNanchuan - Wansheng ExpresswayThird Ring ExpresswayXiusong ExpresswayYouyan Expressway


Referenties

  1. 01-01-2017
Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau