Chongqing

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Chongqing.png
Hoofdstad Chongqing
Grootste stad Chongqing
Oppervlakte 82.401 km²
Inwonertal 30.165.000
Lengte snelwegennet 3.235 km[1]
Eerste snelweg circa 1995[2]
Afkorting 重庆

Chongqing (Chinees: 重庆 Chóngqìng) is een speciale gemeente, ook wel een stadsprovincie genoemd, in het binnenland van China. De gemeente is ruim twee maal zo groot als Nederland en telt 30 miljoen inwoners.

Inleiding

De Qiansimen Bridge over de rivier de Jialing.

Chongqing ligt in het hart van China en grenst aan de provincies Hubei, Hunan, Guizhou, Sichuan en Shaanxi. De gemeente meet circa 450 bij 400 kilometer. De stad Chongqing ligt in het zuidwesten en is één van de grootste steden van China met 7 miljoen inwoners. Chongqing is één van de meest spectaculair gelegen steden van China, op de steile oevers van de Yangtze en de Jialing. Grote flatwijken liggen op de berghellingen rond de rivieren, met een grote skyline die aangevuld wordt met tal van grote bruggen. Chongqing is één van de belangrijkste steden in het binnenland van China.

De gemeente Chongqing is relatief bergachtig, maar vlakker in het westen. Kenmerkend zijn de steile bergruggen die vaak diagonaal noord-zuid zijn georiënteerd. Het westen van Chongqing bestaat uit laagland met enkele heuvelruggen dat veelal op 300 tot 400 meter boven zeeniveau ligt. Het noorden, oosten en zuidoosten is extreem bergachtig met steile bergruggen en diepe canyons. In deze delen liggen veel gebieden op meer dan 2.000 meter hoogte. De 2.685 meter Guangtou is het hoogste punt in Chongqing. De rivier de Yangtze vormt een canyon door het midden en oosten van de gemeente. Kenmerkend is het karstlandschap in grote delen van het oosten van Chongqing.

Chongqing behoorde tot 1997 tot de provincie Sichuan, die toen het grootste inwonertal van China had. De speciale gemeente is gecreëerd om de massale verhuizingen vanwege de bouw van de Drieklovendam in de Yangtze te accommoderen. Chongqing is de gemeente met de meeste inwoners van China, maar dit geeft een vertekend beeld omdat maar een kwart van de inwoners van de gemeente Chongqing in de stad Chongqing woont. Er zijn tal van andere grote steden. Chongqing wordt daarom onterecht nogal eens als de grootste stad van China betiteld. De gemeente is veel groter dan de eigenlijke stad Chongqing.

De stad Chongqing is één van de meest vervuilde van China, de ligging in een bekken in een vochtig klimaat zorgt ervoor dat het vaak mistig is en de mist zich mengt met smog die in de dalen blijft hangen. Chongqing is daarom één van de minst zonnige steden van China. Er zijn meer dan 100 dagen per jaar met mist. De zon schijnt slechts 1.055 uur per jaar in Chongqing. In de bergachtige gebieden is vaak meer zon omdat deze boven de mist van het bekken uitstijgen.

Wegennet

De expressways in Chongqing.
Stadsautowegen in Chongqing.

Chongqing heeft een uitgebreid snelwegennet, een aanzienlijk aantal nationale expressways voeren door Chongqing. De Hurong Expressway (G42) doorkruist de provincie van oost naar west, en is de enige nationale expressway die de stad Chongqing niet aan doet. De Baomao Expressway (G65) vormt de oostelijke noord-zuidroute, de Lanhai Expressway (G75) voert door het midden. Deze twee expressways komen samen met de Yukun Expressway (G85) door de stad Chongqing. De Chengyu Ring Expressway (G93) vormt een regionale ringweg tussen Chengdu en Chongqing. Uiteindelijk is er nog de Ring Expressway van Chongqing, die vrij ver buiten de stad loopt. Bijzonder is dat over de ringweg geen andere nationale expressways lopen, vrij uitzonderlijk in China. Het snelwegennet is nergens echt dicht, maar alle regionale steden zijn met Chongqing verbonden.

Naast de nationale en provinciale expressways beschikt de stad Chongqing over een uitgebreid netwerk van ongelijkvloerse autowegen met 2x2 tot 2x4 rijstroken. Bijna alle bruggen zijn onderdeel van een stadsautoweg, die vaak spectaculair gelegen zijn. Twee autowegen verlopen via tunnels onder het centrum van Chongqing, die aan weerszijden op grote bruggen over de Yangtze en Jialing uitkomen. Sommige autowegen lopen door street canyons. In de grote uitbreidingswijken aan de rand van Chongqing zijn netwerken van ongelijkvloerse autowegen aangelegd, vooral in de oostelijke districten. Omdat Chongqing zo bergachtig is verlopen ze regelmatig door tunnels. De westelijke districten van Chongqing hebben minder ongelijkvloerse kruisingen, maar een netwerk van urban arterials met 2x2 tot 2x4 rijstroken en verkeerslichten.

Expressways in Chongqing

National expressways: Hurong Expressway (G42) • Huyu Expressway (G50) • Shiyu Expressway (G50S) • Baomao Expressway (G65) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Yukun Expressway (G85) • Chengyu Ring Expressway (G93) • Ring Expressway (Chongqing) (G5001) • Enguang Expressway (G5012) • Yurong Expressway (G5013) • Anlai Expressway (G6911) • Guanglu Expressway (G8515)


Municipal expressways: Airport ExpresswaySecond Airport ExpresswayChangfu ExpresswayDanei ExpresswayJiangxi Expressway (S21) • Jiuyong ExpresswayNanfu ExpresswayQiwan ExpresswayWankai ExpresswayNanchuan - Wansheng ExpresswayThird Ring ExpresswayRing Expressway (Yongchuan)Wuyunkai ExpresswayXiusong ExpresswayYouyan Expressway


Geschiedenis

De Chaotianmen Bridge, de langste boogbrug ter wereld, opengesteld in 2009.

Het wegennet van Chongqing was oorspronkelijk vooral op het westen georiënteerd, het was tot 1997 een onderdeel van de provincie Sichuan en het vlakke gebied zorgde ervoor dat de verbinding richting westen beter waren dan naar het oosten. Voor de bouw van de autosnelwegen was verkeer vanaf de grote steden in Oost-China vaak dagen onderweg over bochtige wegen om Chongqing te bereiken. De meeste vracht ging per schip over de Yangtze. De eerste autosnelweg van Chongqing verliep dan ook naar het westen en is tegenwoordig onderdeel van de Yinkun Expressway (G85), maar is aangelegd als verbinding van Chongqing naar Chengdu en opende omstreeks 1995 voor het verkeer. De tweede snelweg was de Huyu Expressway (G50) tussen Changshou en Chongqing dat in 2000 is opengesteld. Ook is tegelijkertijd al een deel van de Ring Expressway (G5001) van Chongqing aangelegd rond de noordkant van Chongqing. In 2001 opende het eerste deel van de Lanhai Expressway (G75) tussen Chongqing en Qijiang.

De national expressways van Chongqing zijn vooral in de periode 2005-2010 ontwikkeld. De eerste oost-westroute die voltooid werd was de Huyu Expressway (G50) in 2009. Dat was de eerste verbinding van Chongqing naar Oost-China. In 2010 volgde de Baomao Expressway (G65) die het bergachtige zuidoosten van Chongqing ontsloot. In 2012 opende het laatste deel van de Hurong Expressway (G42) als tweede oost-westverbinding van Chongqing naar Oost-China.

In de periode 2010-2020 is het snelwegennet aangevuld met regionale verbindingen, en de bouw van een derde ringweg rond Chongqing die ver buiten de stad ligt. Ook zijn in de stad Chongqing grootschalig stadsautowegen aangelegd, met name in de nieuwe districten in de periferie van de stad. In 2013 opende de Yurong Expressway (G5013) als tweede snelwegverbinding van Chongqing naar Chengdu. In 2017 kwam de Enguang Expressway (G5012) als diagonale verbinding door oostelijk Chongqing gereed. De laatste corridor van een national expressway die werd ontwikkeld was de Yinbai Expressway (G69) als noord-zuidroute door oostelijk Chongqing. Dit was de eerste snelweg naar het geïsoleerde noorden van Chongqing.

Lijst van expressways in Chongqing

# Naam Van Naar Lengte
S00.png Airport Expressway Chongqing Chongqing Airport 14 km
S00.png Second Airport Expressway Chongqing Chongqing Airport 15 km
S00.png Changfu Expressway Changshou Fuling 33 km
S00.png Danei Expressway Dazu Neijiang 31 km
S00.png Jiangxi Expressway Jiangjin Xishui 86 km
S00.png Jiuyong Expressway Chongqing Yongchuan 49 km
S00.png Nanfu Expressway Nanchuan Fuling 56 km
S00.png Qiwan Expressway Qijiang Wansheng 32 km
S00.png Wankai Expressway Wanzhou Kaixian 30 km
S00.png Yuyi Expressway Wanzhou Wanzhou Airport 9 km
S00.png Nanchuan - Wansheng Expressway Nanchuan Wansheng 30 km
S00.png Ring Expressway (Yongchuan) Yongchuan Yongchuan 19 km
S00.png Third Ring Expressway Chongqing Chongqing 475 km
S00.png Wuyunkai Expressway Wuxi Kaizhou 145 km
S00.png Xiusong Expressway Xiushan Songtao 31 km
S00.png Youyan Expressway Youyang Yanhe 31 km

Referenties

Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau