Christchurch-Lyttelton Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 74 NZ.svg
Christchurch-Lyttelton Motorway map.png
Motorway
Begin Christchurch
Einde Lyttelton
Lengte 6 km
Route

Rotonde.svg Ferry Road

Afslagsymbool.svg Port Hills Road

Tunnel.svg Lyttelton Road Tunnel

Rotonde.svg Norwich Quay

De Christchurch-Lyttelton Motorway, onderdeel van de State Highway 74, is een enkelbaans motorway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een verbinding tussen de stad Christchurch en het plaatsje Lyttelton, waar de haven van Christchurch is gepositioneerd. De weg is 6 kilometer lang, maar kan geen echte motorway genoemd worden omdat er geen stukken zijn met 2x2 rijstroken.

Routebeschrijving

De Christchurch-Lyttelton Motorway begint in het zuidoosten van de stad Christchurch, aan een rotonde met Ferry Road. De weg telt dan 1x2 rijstroken met smalle vluchtstroken en loopt naar het zuiden. Hier volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de Port Hills Road, waarbij de rijbanen kortstondig gescheiden zijn, maar nog steeds één rijstrook per richting tellen. Hierna liggen 2+1 rijstroken, en volgt de Lyttelton Road Tunnel, de langste tunnel van Nieuw-Zeeland. Aan de zuidkant van de tunnel eindigt de weg op een rotonde met Norwich Quay in Lyttelton en het havengebied van Christchurch.

Geschiedenis

De weg is in 1964 opengesteld, samen met de Lyttelton Road Tunnel, een 1.945 meter lange 2+1 tunnel, de langste van Nieuw-Zeeland. De weg was destijds een tolweg, waarbij de tol in 1978 is opgeheven. De maximumsnelheid in de tunnel is 50 km/uur. Gevaarlijke stoffen moeten de Evans Pass Road nemen, een secundaire weg.

Verkeersintensiteiten

In 2009[1] reden dagelijks 11.000 voertuigen door de tunnel.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Rotonde.svg Ferry Road Afslagsymbool.svg Port Hills Road 1x2 2 km
Afslagsymbool.svg Port Hills Road Rotonde.svg Norwich Quay 2+1 4 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland