Christchurch Northern Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Christchurch Northern Motorway map.png
Motorway
Begin Woodend
Einde Belfast
Lengte 14 km
Route

Junction.svg Williams Street

Afslagsymbool.svg Smith Street

Afslagsymbool.svg Ohoka Road

Afslagsymbool.svg Tram Road

Junction.svg Main North Road

De Christchurch Northern Motorway, onderdeel van de State Highway 1, is een motorway in Nieuw-Zeeland. De snelweg vormt de noordelijke invalsweg van Christchurch, de grootste stad van het zuidereiland en het tweede grootste stedelijke gebied van het land. De snelweg vormt een 10 kilometer lange verbinding tussen de noordelijke voorsteden Woodend en Belfast, en komt feitelijk niet in de stad Christchurch zelf.

Routebeschrijving

De Christchurch Northern Motorway begint ten zuiden van Woodend, waar de enkelbaans State Highway 1 overgaat in de 2x2 snelweg, die feitelijk vooral een bypass is van de grotere voorstad Kaiapoi. De snelweg loopt deels door bebouwd gebied en kent drie ongelijkvloerse aansluitingen. Men steekt de Waimakariri River over, waarna de Christchurch Northern Motorway vlak voor de grens met de stad Christchurch overgaat in een 2x2 hoofdweg met verkeerslichten. Vanaf dit punt is het nog circa 12 kilometer naar het centrum van Christchurch.

Geschiedenis

De snelweg is eind jaren '60 aangelegd tussen Belfast en Kaiapoi. Dit was een 7 kilometer lang stuk autosnelweg, vooral bestaande uit de brug over de Waimakariri River en de bypass van Kaiapoi.

Bij Belfast splitst de Northern Motorway zich in de eigenlijke tak, die eindigt bij de Queen Elizabeth II Drive, en de Western Corridor, die westelijk van Belfast verloopt.[1] De eerste fase, de 4 kilometer lange Western Belfast Bypass (WBB) is op 31 oktober 2017 opengesteld voor het verkeer.[2][3][4][5]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Belfast Kaiapoi 7 km 00-00-196x
Northwood Belfast 4 km 31-10-2017

Toekomst

Op 10 augustus 2016 werd een contract van $ 240 miljoen gegund om een 7 kilometer lang stuk motorway aan te leggen in het noorden van Christchurch.[6] De snelweg verloopt vanaf Queen Elizabeth II Drive tot de bestaande motorway ten noorden van Belfast, nabij de Waimakariri River.[7] Dit project moet eind 2020 gereed zijn. Er zijn plannen om de snelweg noordwaarts verlengen naar Pegasus Town, een nieuwe voorstad bij Woodend.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

locatie AADT 2013
Afslagsymbool.svg SH 71 Smith Street 29.000
Afslagsymbool.svg Ohaka Road 35.000
Afslagsymbool.svg Tram Road 44.500

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Junction.svg Williams Street Junction.svg Main North Road 2x2 10 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland