Chuchelská radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Praha Chuchelska radiala.png
-
Begin Praha
Einde Jíloviště
Lengte 14 km
Route

Knooppuntsymbool.svg MO CZ.svg

Afslagsymbool.svg Mezichuchelská

Afslagsymbool.svg Dostihová

Afslagsymbool.svg Výpadová

Knooppuntsymbool.svg D0 CZ.svg

Afslagsymbool.svg Josefa Houdka

Afslagsymbool.svg Na Baních

Afslagsymbool.svg Jíloviště

D4 CZ.svg

De Chuchelská radiála, beter bekend als de Strakonická is een substandaard expressweg in Praha, Tsjechië. De weg vormt een verbinding tussen de centrumring MO, de buitenring D0 en is feitelijk een verlengstuk van de D4, maar is te substandaard om de status van rychlostní silnice te kunnen krijgen. De Chuchelská radíala is 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Chuchelská radiála begint op het meest ingewikkelde knooppunt van Praha, waar de MO de Barrandovský most overgaat over de rivier de Vltava, en dan naar het noorden afbuigt. De Chuchelská radiála telt 2x2 rijstroken en loopt parallel aan een spoorlijn over de oever van de rivier de Vltava. De weg is te substandaard om als volwaardige expressweg aangeduid te kunnen worden, maar alle aansluitingen zijn wel ongelijkvloers, of rechts in-rechts uit-aansluitingen. Er zijn geen verkeerslichten. Ten zuiden van Praha volgt het indrukwekkende knooppunt met de D0, de buitenring van Praha die met een groot viaduct over de Vltava en de Chuchelská radiála loopt. Hierna voert de weg nog verder zuidelijk met 2x2 rijstroken, buiten de grenzen van de stad Praha, en gaat bij het dorp Jíloviště over in de D4, de expressweg naar het zuiden van Tsjechië.

Geschiedenis

De Chucelská radiála is in twee fases gebouwd, in de jaren 70 is het zuidelijke deel tussen de D4 en Branik opengesteld, en in de jaren 80 het deel door Praha tot aan de MO. Tussen 2002 en 2004 is de brug bij Lahovice over de Berounka vervangen door een nieuwe, bredere brug. In 2011 verrees het reusachtige verhoogde knooppunt met de D0 bij Lahovice.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de Chuchelská radiála op te waarderen naar D4. Dit is ook lastig vanwege de beperkte ruimte tussen de rivier de Vltava, de spoorlijn en de gebouwen.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 50.000 voertuigen aan de noordzijde van de D0, wat stijgt naar 116.000 voertuigen aan de noordzijde van het knooppunt met de Barrandovský most.

Referenties


Snelwegen & Expresswegen in Praha

D0 CZ.svg D1 CZ.svg D3 CZ.svg D4 CZ.svg D5 CZ.svg D6 CZ.svg D7 CZ.svg D8 CZ.svg D10 CZ.svg D11 CZ.svg

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka