Chugoku Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Chugoku Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E2A.svg
Chugoku Expressway.png
Chugoku Expressway map.png
E2A
Begin Osaka
Einde Shimonoseki
Lengte 540 km
Route

Knooppuntsymbool.svg1 Meishin Expressway

Afslagsymbool.svg2 Osaka-Toyonaka

Afslagsymbool.svg3 Takarazuka

Knooppuntsymbool.svg4 Kobe Route

Afslagsymbool.svg5 Nishinomiya-kita

Knooppuntsymbool.svg5-1 Sanyo Expressway

Afslagsymbool.svg5-2 Kobe-Sanda / Rokko Kita Toll Road

Knooppuntsymbool.svg6 Maizuru-Wakasa Expressway

Afslagsymbool.svg7 Yoshikawa

Afslagsymbool.svg7-1 Toyo

Afslagsymbool.svg8 Takino

Afslagsymbool.svg9 Fukuzaki

Afslagsymbool.svg10 Yamazaki

Knooppuntsymbool.svg10-1 Tottori Expressway

Afslagsymbool.svg11 Sayo

Afslagsymbool.svg11-1 Sakuto

Afslagsymbool.svg12 Mimisaka

Afslagsymbool.svg13 Tsuyama

Afslagsymbool.svg14 Innosho

Knooppuntsymbool.svg15 Yonago Expressway

Afslagsymbool.svg16 Ochiai

Knooppuntsymbool.svg17 Okayama Expressway

Afslagsymbool.svg18 Hokubo

Afslagsymbool.svg18-1 Osa

Afslagsymbool.svg19 Niimi

Afslagsymbool.svg20 Toyo

Afslagsymbool.svg21 Shobara

Afslagsymbool.svg22 Myoshi

Afslagsymbool.svg23 Takata

Afslagsymbool.svg24 Chiyoda

Knooppuntsymbool.svg25 Hamada Expressway

Knooppuntsymbool.svg26 Hiroshima Expressway

Afslagsymbool.svg26-1 Kake

Afslagsymbool.svg27 Chogoti

Afslagsymbool.svg28 Yoshi-Kazu

Afslagsymbool.svg29 Muikaichi

Afslagsymbool.svg30 Kano

Afslagsymbool.svg31 Tokuzi

Afslagsymbool.svg32 Yamaguchi

Knooppuntsymbool.svg33 Sanyo Expressway

Afslagsymbool.svg34 Ogori

Knooppuntsymbool.svg34-1 Ogori-Hagi Road

Afslagsymbool.svg35 Mine

Afslagsymbool.svg35-1 Mini-nishi

Knooppuntsymbool.svg35-2 Sanyo Expressway

Afslagsymbool.svg36 Ozuki

Afslagsymbool.svg37 Shimonoseki

Kanmonkyo Bridge

De Chūgoku Expressway (Japans: 中国自動車道, Chūgoku Jidōsha-dō), genummerd E2A, is een belangrijke expressway in Japan. De snelweg loopt vanaf Osaka naar Shimonoseki, door het binnenland van westelijk Honshu. De snelweg bedient tevens indirect de steden Kobe en Hiroshima, en de Sanyo Expressway loopt er parallel aan. De Chugoku Expressway telt vele tunnels en viaducten vanwege het bergachtige karakter van westelijk Honshu. De snelweg is met 540 kilometer lengte de op één na langste snelweg van Japan.

Routebeschrijving

Osaka / Hanshin

De snelweg begint bij de voorstad Ibaraki van Osaka, aan de Meishin Expressway, de snelweg vanaf Nagoya en Kyoto naar Osaka. De snelweg verloopt oost-west door het noorden van Osaka en heeft een parallelsysteem met 10 rijstroken, één van de breedste snelwegen van Japan. De snelweg kruist de Route 11 van de Hanshin Expressway en loopt vlak langs het Osaka international airport. Na de noordwestelijke voorstad Takarazuka loopt de Chugoku Expressway de bergen in, en telt hier 2x3 rijstroken. Men komt dan in een dichtbevolkt achterland van Osaka, gepositioneerd rond de stad Sanda. Men kruist hier 3 snelwegen vlak achter elkaar; de Sanyo Expressway, de Route 7 van de Hanshin Expressway en de Maizuru-Wakasa Expressway.

Westelijk Honshu

de Chugoku Expressway bij Tsuyama.

De snelweg begint dan aan zijn lange-afstandsroute naar westelijk Honshu, waarbij de Chugoku Expressway voor honderden kilometers door bergachtig en bebost landschap loopt. De snelweg kent vele tunnels en viaducten op dit traject. De bergen zijn niet bijzonder hoog, maar wel steil. De eerste 50 kilometer ten westen van Sanda voert parallel aan de dichtbevolkte en industriële kust, nog door een vlak gebied, maar al snel komt men in een stuk dunner bevolkt gebied, met rustige valleien. Men passeert langs Tsuyama, en kruist westelijk daarvan de Yonago Expressway, die naar Yonago aan de dunner bevolkte noordkust loopt. De snelweg slingert dan behoorlijk door de bergen en bedient een paar kleine stadjes van minder belang.

De snelweg voert vrij ruim ten noorden van Hiroshima langs, en heeft ook een knooppunt met de Hiroshima Expressway, die de agglomeratie Hiroshima bedient. De snelweg voert daarna weer door de dunbevolkte binnenlanden van westelijk Honshu, en kent ook hier veel tunnels. Grote plaatsen liggen hier niet. Uiteindelijk bereikt men de stad Yamaguchi, waar een tak van de Sanyo Expressway uit Osaka weer samenkomt met de Chugoku Expressway. Via Mine loopt de snelweg nog wat verder naar het westen, waarna de hoofdtak van de Sanyo Expressway op de snelweg eindigt. Hierna voert de Chugoku over het uiterste zuidwestpuntje van het hoofdeiland Honshu, waarbij men door de stad Shimonoseki komt. De Chugoku Expressway eindigt dan, en via de indrukwekkende Kanmonkyo Bridge steekt men de Kanmonstraat over, en komt men op het eiland Kyushu, en gaat de Kyushu Expressway verder naar Kitakyushu en Fukuoka.

Geschiedenis

De Chugoku Expressway opende voor het eerst op 1 maart 1970 door het noorden van Osaka. In 1973 opende de Kanmonkyo Bridge bij Shimanoseki helemaal aan het andere einde van de Chugoku Expressway. De middelste delen zijn vrij snel achter elkaar gedurende de jaren 70 opengesteld voor het verkeer. Op 24 maart 1983 opende het laatste deel ten noorden van Hiroshima voor het verkeer, bij de aansluiting Kano, waarmee de Chugoku Expressway voltooid was.

Zoals wel vaker gebruikelijk in Japan zijn enkele delen eerst enkelbaans aangelegd, omdat de vele kunstwerken, met name tunnels, erg duur waren om aan te leggen en het verkeer destijds nog geen 2x2 rijstroken vereiste. Dit is ook terug te zien in het aantal tunnels; in de westrichting liggen meer tunnels dan in de oostrichting, namelijk 49 versus 46 tunnels. Gedurende de jaren 80 werd de Chugoku Expressway geheel naar 2x2 rijstroken verbreed. Ten noorden van Hiroshima werd in 1992 het laatste deel naar 4 rijstroken verbreed. Al eerder, op 19 juli 1988, werd het eerste deel ten noorden van Kobe naar 6 rijstroken verbreed.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
1 JCT Osaka-Toyonaka IC 8 km 01-03-1970
Osaka-Toyonaka IC Takarazuka IC 8 km 23-07-1970
Ozuki IC Shimonoseki IC 15 km 14-11-1973
Nishinomiya-kita IC Fukuzaki IC 49 km 04-06-1974
Ogori IC Ozuki IC 45 km 31-07-1974
Mimisaka IC 15 JCT 36 km 21-12-1974
Yamaguchi IC Ogori IC 13 km 01-04-1975
Takarazuka IC Nishinomiya-kita IC 13 km 16-10-1975
Fukuzaki IC Mimisaka IC 60 km 16-10-1975
Ochiai IC Hokubo IC 11 km 24-12-1976
Hokubo IC Myoshi IC 100 km 28-10-1978
Myoshi IC Chiyoda IC 35 km 18-10-1979
Kano IC Yamaguchi IC 37 km 17-10-1980
Chiyoda IC Kano IC 102 km 24-03-1983

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid bedraagt 100 km/h door Osaka, maar deels met 80 km/h in het noordwesten van Osaka. Het grootste deel van de snelweg heeft vanwege het bergachtige karakter, de vele bochten en tunnels echter ook een maximumsnelheid van 80 km/h, waardoor de Chugoku Expressway geen heel snelle route is.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 109.000 voertuigen door het noorden van Osaka, dalend naar 87.000 voertuigen bij Sanda en slechts 20.000 voertuigen bij Kasai. Het deel door het bergachtige binnenland van Honshu is met 11.000 voertuigen per dag erg rustig, het deel bij Hiroshima telt zelfs slechts 3.000 voertuigen per dag. Dit stijgt naar 16.000 voertuigen ten westen van Hiroshima en 30.000 voertuigen ter hoogte van Shimonoseki. De reden dat de Chugoku Expressway zo rustig is komt omdat de snelweg juist de grote steden vermijdt, en enkel lange-afstandsverkeer bedient. Ten westen van Osaka liggen er amper steden van belang, en ook voor Hiroshima is de Chugoku Expressway minder van belang. De Sanyo Expressway die parallel aan de Chugoku Expressway loopt is drukker.

Op het deel tussen Hiroshima en Yamaguchi zijn de verkeersintensiteiten tussen 2005 en 2015 sterk gedaald, van 11.000 naar slechts 3.000 voertuigen per dag. Dit maakt de Chugoku Expressway één van de minst gebruikte expressways met 2x2 rijstroken in Japan. De Sanyo Expressway heeft sinds voltooiing in 1997 een aanzienlijk deel van het doorgaande verkeer op West-Honshu aangetrokken ten kosten van de Chugoku Expressway. Tijdens de verkeerstelling in 2005 was de Sanyo Expressway enige tijd afgesloten door de impact van een tyfoon, waardoor de Chugoku Expressway tijdelijk meer verkeer verwerkte.

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshi ExpresswayTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo