Chukotka

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chukotka Autonomous Okrug
Чукотский автономный округ
Flag of Chukotka.svg
Chukotka.png
Hoofdstad Anadyr
Grootste stad Anadyr
Oppervlakte 737.700 km²
Inwonertal 50.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting CHU

Het Chukotka Autonomous Okrug (Russisch: Чукотский автономный округ) is een autonoom district in Rusland, gelegen in het Russische Verre Oosten. Het is ruim groter dan Frankrijk en telt slechts 50.000 inwoners.

Inleiding

Chukotka is het meest noordoostelijke deel van Rusland, het grootste deel van het district is een schiereiland, in het noorden ligt de Chukchizee, naar het zuiden de Beringzee en de Beringstraat scheidt het van Alaska. Het grenst aan de republiek Sakha, het oblast Magadan en het Kamchatka Krai. De hoofdstad is Anadyr, dat 13.000 inwoners telt. Andere dorpen zijn her en der langs de kust te vinden. Chukotka is grotendeels onbevolkt, het is één van de meest afgelegen en barre gebieden ter wereld. Het gehele district bestaat uit ontoegankelijke wildernis, voornamelijk toendra, maar ook met bergen. Gletsjers zijn er niet vanwege de geringe neerslag. De stedelijke economie is voornamelijk gebaseerd op mijnbouw, maar de extractie van natuurlijke grondstoffen heeft nog geen vlucht genomen in dit zeer afgelegen gebied. Het inwonertal is sinds 1990 gedecimeerd. In 1990 had het district nog 160.000 inwoners, waar in 2010 nog 51.000 van over waren.

Wegennet

Er zijn geen wegen in Chukotka, buiten enkele wegen in Anadyr. In de meeste andere dorpen zijn alleen onverharde wegen. Incidenteel zijn er wegen tussen nabijgelegen dorpen, maar het district is niet over de weg vanuit andere delen van Rusland te bereiken. Het vervoer van passagiers gaat veelal per vliegtuig, het vervoer van goederen per schip. Een visie van velen is een vaste verbinding over de Beringstraat van Rusland naar Noord-Amerika, maar zal er voorlopig nog niet komen. Nabij Lorino is een brug over rivier de Loren, het is één van de weinige bruggen in Chukotka. De aansluitende wegvakken zijn onverhard.

Bij Anadyr loopt de A384, de oostelijkste genummerde weg van Rusland. Het is tevens de enige genummerde weg in het okrug Chokutka.

Referenties