CityLink

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CityLink.png
CityLink map.png
CityLink
Begin Melbourne
Einde Melbourne
Lengte 22 km
Route

Tullamarine Freeway

Afslagsymbool.svg Pascoe Vale Road

Afslagsymbool.svg Moreland Road

Afslagsymbool.svg Ormond Road

Afslagsymbool.svg Flemington Road

Afslagsymbool.svg Racecourse Road

Afslagsymbool.svg Dynon Road

Afslagsymbool.svg Footscray Road

Afslagsymbool.svg Lorimer Street

Afslagsymbool.svg Kings Way

Knooppuntsymbool.svg West Gate Freeway

Afslagsymbool.svg Batman Avenue

Afslagsymbool.svg Punt Road

Afslagsymbool.svg Church Street

Afslagsymbool.svg Burnley Street

Afslagsymbool.svg Yarra Boulevard

Afslagsymbool.svg Toorak Road

Monash Freeway

De CityLink is een motorway in Melbourne, Victoria, Australië. De snelweg verbindt de Tullamarine Freeway in het noorden van de stad met de Monash Freeway in het zuidoosten van de stad, via het centrum van Melbourne. De snelweg is de primaire doorgaande verbinding langs het centrum en is 22 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CityLink in het noorden van Melbourne.

In het noorden van Melbourne gaat de Tullamarine Freeway vanaf de luchthaven over in de CityLink, die hier 2x5 rijstroken telt. De snelweg loopt zuidwaarts, door de dichtbebouwde woonwijken, en bedient de stad via een gridnetwerk. Vanaf Flemington Road versmalt de snelweg naar 2x4 rijstroken, omdat Flemington Road veel verkeer richting het centrum afvangt. Men komt dan door een industrieel deel van Melbourne, en gaat via de grote Bolte Bridge over de haven heen. Hierna sluit de snelweg aan op de West Gate Freeway, de westelijke invalsweg van Melbourne richting Geelong. De snelweg slaat dan naar het oosten af en telt kortstondig 5+6 rijstroken, waarvan 2x4 doorgaand zijn. De snelweg bedient hierna het centrum van Melbourne, en verloopt via de Domain Tunnel onder het centrum en de Yarra River, die 2+3 rijstroken telt. Hierna loopt de snelweg over de oever van de Yarra River naar het oosten, grenzend aan een groot bedrijventerrein. Ten oosten van het centrum gaat de CityLink over in de Monash Freeway, die het zuidoosten van Melbourne bedient.

Geschiedenis

De Bolte Bridge.

De snelweg werd voor het eerst in het transportplan van Melbourne in 1969 voorgesteld. Er kwam echter weinig van terecht, alhoewel aansluitende snelwegen wel gebouwd werden. Pas in 1992 werd aangekondigd dat de CityLink gebouwd zou worden, en werd in 1994 goedgekeurd. De snelweg werd tussen 1996 en 2000 aangelegd, en was één van de grootste wegenprojecten in de geschiedenis van de staat Victoria. In augustus 1999 openden de eerste delen voor het verkeer. Op 28 december 2000 was het project voltooid. De snelweg was vanaf het begin een elektronische tolweg.

Tussen 2015 en 2017 is de CityLink naar 2x5 rijstroken verbreed tussen de Bolte Bridge en de Tullamarine Freeway.[1][2][3] Het project was in oktober 2017 voltooid.[4]

Tol

De CityLink is een tolweg.[5] Voor personenauto's geldt geen onderscheid tussen de spits of daluur. De tolhoogte kent een maximum, na circa 80% van de route wordt de tol niet hoger. In de praktijk is er relatief weinig verkeer wat volledig doorgaand is.

Verkeersintensiteiten

Exacte wegvakintensiteiten van de CityLink zijn niet bekend. Ongeveer 200.000 voertuigen rijden dagelijks over de Bolte Bridge. Dagelijks maken circa 800.000 voertuigen van één of meerdere delen van de CityLink gebruik.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway