Coahuila

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Coahuila.png
Coahuila.png
Hoofdstad Saltillo
Grootste stad Torreón
Oppervlakte 151.563 km²
Inwonertal 2.748.000
Lengte snelwegennet 325 km
Eerste snelweg 1994
Afkorting COA

Coahuila, formeel Coahuila de Zaragoza, is een staat in Mexico, gelegen in het noorden van het land. De staat telt ruim 2,7 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 150.000 km², en is daarmee de op twee na grootste staat van het land. De hoofdstad is Saltillo, de grootste stad is Torreón.

Inleiding

Coahuila is een grote staat in het centrale noorden van Mexico, en grenst in het noorden aan de Verenigde Staten, namelijk aan de staat Texas. In het oosten grenst het aan Nuevo León, in het zuiden aan Zacatecas en in het westen aan Durango en Chihuahua. De grootste steden Saltillo en Torreón liggen in het zuiden van de staat, verder zijn Monclova en Sabinas nog van enig belang. Een groot deel van Coahuila bestaat uit de Sonorawoestijn, met name de westelijke helft en het zuiden. Door Coahuila lopen hoge bergruggen, met toppen tot circa 3.700 meter hoogte. De staat is dunbevolkt, van de 2,7 miljoen inwoners wonen er 1,2 miljoen in Torreón en 750.000 in Saltillo. De staat ligt vanuit Mexicaans oogpunt enigszins excentrisch, en is vanuit het zuiden relatief slecht bereikbaar. Het noorden van Coahuila wordt beschouwd als afgelegen woestijn- en berggebied, alhoewel het noordoosten in het groenere dal van de Río Grande ligt. Coahuila is iets meer dan gemiddeld ontwikkeld in Mexico.

Wegennet

Het wegennet van Coahuila is erg dun. De belangrijkste wegen zijn de Carretera Federal 40, die een oost-westroute door het zuiden vormt, en de Carretera Federal 57, die een noord-zuidroute door het oosten vormt, maar in het noorden van Coahuila minder belang heeft. De belangrijkste snelweg is de Autopista Torreón - Saltillo, die 240 kilometer lang is. Daarnaast begint de Autopista Saltillo - Monterrey nog net in Coahuila. De Libramento oriente de Saltillo vormt de oostelijke snelwegbypass van Saltillo. Enigszins verrassend ligt in het noordoosten nog de Autopista Sabinas - Allende. Er zijn geen echt belangrijke grensovergangen met de Verenigde Staten, alhoewel de grensovergang bij Piedras Negras van secundair belang is. Daarnaast kent Coahuila geen goede verbindingen met buurstaat Chihuahua. Coahuila wordt met de rest van Mexico verbonden via de Carretera Federal 57, die zuidwaarts als 2x2-weg naar San Luis Potosí loopt.

Geschiedenis

De eerste twee snelwegen van Coahuila zijn beiden in 1994 opengesteld, namelijk de Autopista Torreón - Saltillo en de oostelijke bypass van Saltillo. In 2009 opende de Autopista Saltillo - Monterrey voor het verkeer.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas