Coal Bank Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 550.svg
Blank.png
US 550
Hoogte (ft) 10,640 ft
Hoogte (m) 3.243 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 2.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Coal Bank Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is onderdeel van de US 550 in Colorado en is 3.243 meter hoog.

Kenmerken

De Coal Bank Pass is een noord-zuid georiënteerde bergpas en heeft een pashoogte van 3.243 meter. Het is de zuidelijkste en laagste van drie bergpassen op de US 550 in Colorado tussen Ouray en Durango. Niet ver naar het noorden is de Molas Pass, tussen de Molas Pass en Coal Bank Pass zit weinig hoogteverschil. Zuidelijk van de Coal Bank Pass is het één lange afdaling naar Durango, dat op 2.000 meter hoogte ligt. De Coal Bank Pass is wat bochtig, maar niet erg lastig om te berijden. De pashoogte bevindt zich beneden de boomgrens, maar door de steile hellingen is er wel uitzicht. De 3.952 meter hoge Engineer Mountain flankeert de pas aan de westkant. Naar het oosten is een canyon. De Coal Bank Pass wordt in de winter open gehouden.

Geschiedenis

De weg werd aangelegd als de zogenaamde Million Dollar Highway, die sinds 1926 als de US 550 genummerd is. Eind 19e eeuw werd er een tolweg aangelegd, die in de jaren '20 van de 20e eeuw verbeterd werd tot de huidige Coal Bank Pass.

Verkeersintensiteiten

Vanwege de grote afstanden tussen de dichtstbijzijnde plaatsen Silverton en Durango wordt de bergpas niet erg intensief bereden, met zo'n 2.100 voertuigen per etmaal.

Referenties