Col Agnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France-Italy.png
Col Agnel

Colle dell'Agnello

Col Agnel.jpg
Hoogte 2.744 m
Weg D205T / SP251
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col Agnel (Italiaans: Colle dell'Agnello) is een bergpas in de Alpen, op de grens van Frankrijk en Italië. Met een hoogte van 2.744 meter is het één van de hoogste Alpenpassen en de op één na hoogste in Italië.

Kenmerken

De SP251 aan de Italiaanse zijde.

De Col Agnel is noordwest-zuidoost georiënteerd en verbindt de vallei van de rivier de Guil in Frankrijk met de vallei van de Varaita in Italië. De bergpas kent een lange stijging vanaf beide richtingen, aan de Franse kant begint de pas in het dorp Ville-Vielle, op bijna 1.400 meter boven zeeniveau. De weg wordt in eerste instantie gevormd door de D5, die naar 1.700 meter hoogte stijgt bij Molines-en-Queyras. Vanaf hier wordt de weg gevormd door de D205, later de D205T, een secundaire weg met enkele zeer smalle dorpspassages. Op het hogere deel van de route liggen nog drie kleine dorpjes. De weg ligt grotendeels boven de boomgrens en stijgt stevig, maar zonder veel haarspeldbochten naar de pashoogte op de grens met Italië. Aan Franse zijde zijn slechts 6 haarspeldbochten.

Aan Italiaanse zijde volgt een stevige afdaling met 15 haarspeldbochten tot het op 1.800 meter hoogte gelegen dorp Chianale. De weg verder door de vallei van de Varaita wordt gevormd door een serie strade provinciales met verscheidene wegnummers. Vanaf Guillestre tot de vlakte van Piemonte wisselt de route 9 keer van wegnummer, waaronder 6 keer op de eigenlijke pasroute.

Aan Franse zijde is een zijtak van de pasroute naar het dorp Saint-Véran, dat geldt als de hoogstgelegen plaats in Frankrijk. De pashoogte ligt in het Massif d'Escreins, waarvan de 3.385 meter hoge Pics de la Font Sancte het hoogste punt is. In de nabijheid ligt echter ook de hogere Monte Viso in Italië, dat met 3.841 meter één van de hoogste bergen is die geheel in Italië ligt. Deze berg is vanaf de weg zelf niet zichtbaar, maar wel vanaf nabijgelegen hellingen die via een korte wandeling vanaf de bergpas bereikbaar zijn.

De dichtstbijzijnde bergpassen zijn de 30 kilometer zuidelijker gelegen Col de Larche en de 35 kilometer noordelijker gelegen Col de Montgenèvre. De Col Agnel is van secundair karakter en wordt in de winter niet opengehouden, de wintersluiting is normaliter van november tot mei.

Panorama van de Col Agnel, links Frankrijk, rechts Italië.

Geschiedenis

De Franse zijde van Col Agnel, met zicht op het Massif des Écrins, 55 kilometer naar het noordwesten.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van Col Agnel. Alhoewel het de hoogste internationale bergpas in de Alpen is, wordt hij licht bereden en weinig gebruikt door toeristen. De bergpas is tijdrovend om te rijden, met name de gehele route vanaf Guillestre in Frankrijk tot de vlakte van Piemonte in Italië.

Hedendaags belang

Tegenwoordig heeft de Col Agnel hoofdzakelijk een toeristisch karakter, vanaf de bergpas en lager gelegen parkeerplaatsen kan men mooie bergwandelingen maken. Voor doorgaand verkeer heeft de pas weinig belang, alhoewel het de enige verbinding is tussen beide valleien aan weerszijden van de pas. Maar deze valleien zijn dunbevolkt en gericht op toerisme, met weinig uitwisseling tussen beide regio's behalve voor toeristen. Vrachtverkeer mag niet van de pas gebruik maken, deze is ook af te raden voor voertuigen met aanhangers. Aan Franse zijde zijn enkele dorpspassages zeer smal.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars