Col Bayard

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col Bayard
N85 Col Bayard.jpg
Hoogte 1.246 m
Weg N85
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col Bayard is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de N85 bij Gap. De Col Bayard is 1.246 meter hoog, het hoogste punt van de hele N85. De pas is gelegen in het departement Hautes-Alpes.

Kenmerken

Uitzicht op het Massif des Écrins vlak voor Gap.

De Col Bayard scheidt de vallei van de Drac met de vallei van de Durance. De 1.246 meter hoge pas is niet bijzonder hoog, maar geldt wel als één van de belangrijkere passen in de Franse Alpen. De N85 voert als enkelbaans weg over de pas van Grenoble naar Gap. De Col Bayard ligt net ten noorden van Gap. Vanaf het noorden stijgt de N85 slechts licht en is tussen Corps en de Col Bayard een vrij snelle weg, in tegenstelling tot het bochtige deel ten noorden van Corps. De pashoogte ligt in een bosgebied op een recht stuk van de N85, vanwaar men geen uitzicht op de omgeving heeft. Kort daarna begint de stevige afdaling naar Gap, dat op 750 meter hoogte ligt. De N85 kent hier diverse haarspeldbochten en steile hellingen. De N85 voert recht de stad Gap in, er is geen rondweg. Aan de zuidzijde heeft men uitzicht over de vallei van de rivier de Durance.

De Col Bayard ligt tussen twee bergketens in. Naar het westen ligt het Massif du Dévoluy, met de 2.789 meter hoge Grande Tête de l'Obiou als hoogste punt. Naar het oosten ligt het grotere Massif des Écrins, één van de grootste bergmassieven van de Franse Alpen, met de 4.101 meter hoge Barre des Écrins als hoogste punt, alhoewel de bergen in de nabijheid van de Col Bayard toppen tot circa 3.100 meter kennen. De Col Bayard is de enige doorgaande route, alhoewel naar het oosten twee kleine secundaire bergpassen liggen, de 1.268 meter hoge Col de Manse en de 1.573 meter hoge Col de Moissière.

Geschiedenis

De Col Bayard wordt al sinds de oudheid gebruikt voor handel en transport tussen noord en zuid. De route werd door Napoléon gevolgd in 1815 na zijn terugkeer van Elba. De route is later uitgebouwd tot verkeersweg. Vanaf de 20e eeuw waren er twee dominante noord-zuidroutes in deze regio, de N85 over de Col Bayard en de N75 over de lagere Col du Fau en de Col de la Croix-Haute.

In de planning van de A51 tussen Grenoble en Aix-en-Provence werd een westelijker route voorzien parallel aan de ex-N75. Dit komt omdat de Col Bayard te steil is om een snelweg over aan te leggen, dit zou een lange tunnel vereisen en bovendien zou een autosnelweg rond Gap lastig in te passen zijn. Alhoewel de A51 ten zuiden van Gap eindigt is de verdere uitbouw niet actueel meer.

Huidige functie

De N85 is tegenwoordig nog de belangrijkste route tussen Grenoble en Gap. Het is de eerste doorgaande noord-zuidverbinding ten westen van het Massif des Écrins en de Col Bayard heeft daarom enig bovenregionaal belang. De N85 wordt echter weinig gebruikt voor verkeer vanaf Lyon naar de Côte-d'Azur vanwege het bergachtige karakter van de route is deze te tijdrovend in vergelijking tot de A7 en A8 via Avignon. Wel wordt de N85 nog veel door toeristen gebruikt die de historische Route Napoléon willen volgen.

Referenties