Col d'Allos

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col d'Allos
Col d'Allos-1.jpg
Hoogte 2.250 m
Weg D908
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld 1891
Kaart kaart

De Col d'Allos is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 2.250 meter hoge bergpas is gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence ten zuiden van Barcelonnette.

Kenmerken

Col d'Allos-2.jpg

De Col d'Allos is een noord-zuid georiënteerde bergpas die de vallei van de rivier de Verdon in het zuiden met de vallei van de rivier de Ubaye in het noorden verbindt. Het is derhalve een verbinding tussen Barcelonnette en Castellane. De bergpas ligt tussen de 3.050 meter hoge Mont Pelat en de 2.961 meter hoge Tête de l'Estrop in. Over de bergpas loopt de D908 van het departement Alpes-de-Haute-Provence, van de vier hoge bergpassen in de regio is het de enige die niet op een departementsgrens ligt.

De Col d'Allos begint aan de zuidkant in de vallei van de Verdon, waarbij de D908 in eerste instantie een vrij vlakke weg is vanaf Castellane en Saint-André-les-Alpes tot Allos. Het dorp Allos ligt op 1.440 meter boven zeeniveau. De weg stijgt in eerste instantie vrij geleidelijk zonder veel scherpe bochten naar het skiresort La Foux d'Allos dat op 1.800 meter hoogte ligt. Hierna ligt de D908 boven de boomgrens en stijgt met haarspeldbochten naar de pashoogte op 2.250 meter. Dit deel is vrij smal.

Op de pashoogte is een parkeergelegenheid en beginnen wandelroutes in de bergen. Het mooiste uitzicht is richting noorden en oosten, richting zuidwesten kijkt men uit op het skiresort La Foux d'Allos met bijbehorende skiliften. De bergen rondom zijn rotsachtig maar niet hoog genoeg voor eeuwige sneeuw of gletsjers. Aan de noordkant begint de lange afdaling naar Barcelonnette. Dit deel is smal en bochtig. De eerste paar kilometer ligt grotendeels boven de boomgrens. De D908 voert hier boven de Gorges de la Malune en later de Gorges du Bachelard langs, een bochtige en smalle weg die op sommige punten smal is om tegemoetkomend verkeer te passeren. De D908 eindigt in het op 1.140 meter hoogte gelegen Barcelonnette. De D902 vanaf de Col de la Cayolle eindigt hier ook.

Geschiedenis

De Col d'Allos was van oudsher van enig belang als westelijkste van de drie grote passen in dit gebied. De weg over de pashoogte werd in 1891 opengesteld en was de eerste doorgaand te berijden noord-zuidroute in dit deel van de Alpen. In 1914 kwam daar de parallel verlopende Col de la Cayolle bij, die vanaf 1920 de N202 werd, waardoor de Col d'Allos van meer secundair belang werd geacht. Beide bergroutes zijn smal en van secundair karakter.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd de Col d'Allos bijna elk jaar door de Tour de France aangedaan, maar na 1950 nog maar sporadisch, met soms meer dan 15 jaar tijd tussen passages op de route van de Tour de France.

Huidige functie

De Col d'Allos is de westelijkste van de drie hoge bergpassen in deze regio, naast de Col de la Cayolle en de Col de la Bonette. De weg heeft voor doorgaand verkeer een beperkt belang, vrachtverkeer kan er niet overheen maar er is enig autoverkeer tussen Barcelonnette en de regio Castellane. In de winter wordt het skigebied van La Foux d'Allos gebruikt maar dan is de bergpas afgesloten en is het skigebied alleen vanaf het zuiden bereikbaar. Verkeer vanaf Barcelonnette moet dan een lange omweg via Digne maken.

Referenties