Col d'Aubisque

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col d'Aubisque
Hoogte 1.709 m
Weg D918
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld 1864
Kaart kaart

De Col d'Aubisque is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Pyreneeën. De bergpas is gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques en is 1709 meter hoog.

Kenmerken

De Col d'Aubisque is een oost-west georiënteerde bergpas in de westelijke Pyreneeën, nabij Laruns. Over de pasroute voert de weg D918 van Argelès-Gazost naar Laruns. Deze weg voert oostelijker eerst over de Col du Soulor, met een relatief gering hoogteverschil tussen beide passen. De pasroute kent daardoor aan de oostzijde niet veel meer dan 300 meter hoogteverschil. De pasroute voert over een steile berghelling die deels ondertunneld is met rotstunnels. Ondanks de relatief beperkte hoogte van 1709 meter ligt de pashoogte ruim boven de boomgrens, die in deze streek op circa 1400 tot 1500 meter hoogte ligt.

Op de pashoogte heeft men richting zuiden uitzicht op het Massif de Ger dat toppen tot circa 2600 meter hoogte kent. Aan de westzijde daalt men af naar de Vallée d'Ossau, waarbij men eerst langs het skidorp Gourette komt en de weg daarna via een vrij steile en bochtige weg afdaalt naar het op 500 meter hoogte gelegen Laruns. Daarmee kent de Col d'Aubisque aan de westzijde een veel grotere afdaling dan aan de oostzijde. In Laruns kan men noordwaarts naar Pau of zuidwaarts naar de Col du Pourtalet.

Geschiedenis

De bergpas is ontwikkeld als route die thermale baden moest verbinden in de valleien van de Pyreneeën. De weg kwam in 1864 gereed. De weg werd in de jaren '30 van de 20e eeuw verbeterd tot een verharde weg. In de jaren '50 nam het toerisme op de pasroute toe. De Tour de France komt zeer regelmatig over de Col d'Aubisque.

Referenties