Col d'Izoard

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col d'Izoard
Col d'Izoard.jpg
Hoogte 2.360 m
Weg D902
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-juni
Opengesteld 1897
Kaart kaart

De Col d'Izoard is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 2.360 meter hoge bergpas is gelegen nabij Briançon in het departement Hautes-Alpes.

Kenmerken

De Col d'Izoard is een noord-zuid georiënteerde bergpas. De bergpas verbindt de vallei van de Durance met de vallei van de Guil. Het karakter van de bergpas is vooral toeristisch omdat verkeer vanaf beide kanten ook zonder bergpas via de N94 kan rijden. De bergpas begint aan de zuidzijde bij Château Queyras op 1.350 meter hoogte in het dal van de rivier de Guil. De weg stijgt door een dal naar 1.700 meter hoogte bij Brunissard, dit deel kent ook delen met weinig hellingen en het hooggelegen dal dat nog in gebruik is voor de landbouw. Daarna begint de echte stijging, met 8 haarspeldbochten naar een parkeerplaats op 2.200 meter hoogte, waarna men door de spectaculaire Casse Déserte komt, een rotsberglandschap dat de pas aan de zuidkant een bijzonder aanblik geeft. Daarna volgen nog 3 haarspeldbochten tot de pashoogte.

Op de pashoogte zijn wat toeristische winkels en een monumentale zuil die de pashoogte markeert. Vanaf hier kunnen eenvoudige wandelingen tot uitzichtspunten gemaakt worden. Richting zuiden heeft men goed uitzicht over de Casse Déserte, richting noorden over het omringend berglandschap. De bergtoppen aan weerszijden zijn 2.900 tot 3.300 meter hoog.

Aan de noordzijde komt men relatief snel weer onder de boomgrens, de afdaling is wel vrij lang en voert over ruim 20 haarspeldbochten tot een hoger gelegen dal op 1.700 meter hoogte. Men bereikt dan het skiresort Cervières, waar een zijweg is naar Les Fonds, de D89T die uiteindelijk doodloopt nabij de Italiaanse grens. Vervolgens daalt men af naar Briançon dat op 1.200 meter hoogte ligt. Dit deel kent geen echte haarspeldbochten maar is bij vlagen nog vrij steil. Men komt dan in het centrum van Briançon uit.

De Col d'Izoard is gelegen in het Massif du Queyras, waarvan de 3.320 meter hoge Pic de Rochebrune het hoogste punt is. Deze berg ligt op korte afstand ten oosten van de Col d'Izoard. De weg heeft een wintersluiting, één van de langste in de regio, vaak van oktober tot juni.

De noordkant van de Col d'Izoard.
De Casse Déserte aan de zuidkant van de Col d'Izoard.

Geschiedenis

Informatie over de aanleg van de Col d'Izoard door baron Berge.

De weg over de Col d'Izoard is tussen 1893 en 1897 aangelegd door baron Henri Berge. Hij was op dat moment generaal in het Franse leger die het wegennet in de Alpen ontwikkelde. De Tour de France is al tientallen keren over de Col d'Izoard gegaan, met name het spectaculaire landschap van de Casse Déserte maakt het een populaire rit. De Col d'Izoard was vanaf 1920 onderdeel van de N202, de Route des Alpes. De N202 was vooral een toeristische route, noord-zuid door de Franse Alpen. In 1973 werd de N202 vanwege het geringe belang gedeclasseerd, het deel over de Col d'Izoard werd toen de D902. De Col d'Izoard is vernoemd naar het riviertje de Izoard die aan de noordzijde stroomt.

Hedendaags belang

De Col d'Izoard is vooral van belang voor het toerisme. Verkeer tussen de vallei van de rivier de Guil en Briançon kan sneller via Guillestre en de N94 rijden, deze route vereist geen bergpassen. Op sommige dagen is de pas enkele uren alleen het domein van fietsers.

Referenties