Col d'Oderen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col d'Oderen
Hoogte 884 m
Weg D13bisI / D43
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col d'Oderen is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen). Het is een wat secundaire bergpas in het zuidelijk deel van de Vosges.

Kenmerken

De Col d'Oderen is een oost-west georiënteerde bergpas tussen Ventron in het departement Vosges en Kruth in het departement Haut-Rhin. De pasroute begint vanaf Ventron op circa 630 meter boven zeeniveau en stijgt dan naar de pashoogte. De westelijke helft van de bergpas is niet erg steil en heeft één haarspeldbocht. De pashoogte is gelegen in bebost gebied, er is weinig uitzicht ter plaatse. Aan de oostkant van de pashoogte is een kleine kapel en kleine waterval. Via diverse haarspeldbochten daalt de weg dan stevig naar het dorp Kruth, dat op 490 meter hoogte in het dal van de rivier de Thur ligt.

De weg heeft twee wegnummers, in het departement Vosges is het onderdeel van de D43 die vanaf Remiremont loopt, en in het departement Haut-Rhin is het onderdeel van de D13bisI die in Kruth eindigt.

Geschiedenis

De bergpas is altijd van secundair belang geweest vanwege de meergebruikte nabijgelegen Col de Bussang. Het is nooit een route nationale geweest, in 1933 werd de weg als de D43 genummerd in het departement Vosges.

Beperkingen

De Col d'Oderen is zoals alle bergpassen in de Vosges verboden voor transitvrachtverkeer. Lokaal vrachtverkeer is wel toegestaan, behalve 's nachts. De bergpas is lastig te berijden voor vrachtwagens, met steile hellingen en haarspeldbochten, met name aan de kant van het departement Haut-Rhin.

Referenties


Bergpassen in de Vosges (Vogezen)

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis