Col d'Urbeis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col d'Urbeis
Col d'Urbeis.jpg
Hoogte 602 m
Weg D23 / D39 / D214
Hellingspercentage 6%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col d'Urbeis is een 602 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen).

Kenmerken

De Col d'Urbeis is een oost-west georiënteerde bergpas op de grens van de departementen Bas-Rhin en Vosges. Het is de zuidelijkste bergpas tussen beide departementen. De pasroute begint in het oosten vanaf het dorp Villé en stijgt vrij geleidelijk tot de pashoogte. Het voornaamste hoogteverschil zit op de laatste paar kilometer van de pas, waarbij de weg 200 meter stijgt vanaf het dorp Urbeis tot de pashoogte.

Op de pashoogte is een kruising met drie wegen, de D39 van Bas-Rhin vormt de doorgaande route en gaat over in de D23 van Vosges. Er sluit echter ook de D214 van Bas-Rhin op aan. De omgeving van de bergpas is relatief dichtbebost, met maar beperkt uitzicht. De bergen in de omgeving zijn tot ongeveer 1000 meter hoog. Aan de westzijde is de afdaling nog wat geleidelijker, de weg daalt uiteindelijk af tot het op 400 meter hoogte gelegen Provenchères-sur-Fave.

Geschiedenis

De Col d'Urbeis lag op de grens van Duitsland en Frankrijk tussen 1873 en 1918. Een restaurant bij de pashoogte herbergde vroeger de Franse douane. Voor de bouw van de Tunnel Maurice-Lemaire als wegtunnel in 1976 was de Col d'Urbeis een alternatief voor de zuidelijker gelegen Col de Sainte-Marie, die hoger is dan de Col d'Urbeis.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis