Col de Bleine

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Bleine
Col de Bleine.jpg
Hoogte 1.439 m
Weg D5
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Bleine is een 1.439 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen.

Kenmerken

De Col de Bleine is een noord-zuid georiënteerde bergpas in de Préalpes de Grasse, gelegen in de zuidelijke Alpen in het departement Alpes-Maritimes. De bergpas is onderdeel van de D5, gelegen tussen twee hooggelegen valleien. Het zuidelijk beginpunt ligt op een rotonde op 1.170 meter hoogte bij Thorenc en volgt een smalle, steile maar geen bochtige route tot de pashoogte.

Op de pashoogte is weinig uitzicht, de omgeving is dichtbebost. Wel is het mogelijk om een korte wandeling te maken naar een nabijgelegen zendmast op 1.530 meter hoogte vanwaar men wel uitzicht over de omgeving heeft. De bergrug waarop de Col de Bleine is gelegen is maar beperkt hoger dan de pashoogte. Aan de noordzijde van de pasroute is de weg steil en veel bochtiger, dit deel kent 7 haarspeldbochten, waarbij de weg afdaalt naar 1.130 meter hoogte.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Col de Bleine. De pashoogte stond in de Michelinatlas met twee sterren aangegeven, een ongebruikelijk hoge waardering voor een pas waar men geen uitzicht op de omgeving heeft.

Referenties