Col de Bussang

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Bussang
Col de Bussang.jpg
Hoogte 731 m
Weg N66
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1725
Kaart kaart

De Col de Bussang is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen). De bergpas is onderdeel van de N66 en is één van de primaire bergpassen van de Vosges.

Kenmerken

De Col de Bussang is een oost-west georiënteerde bergpas en verbindt dichtbevolkte dalen met elkaar. De bergpas is gelegen op de grens van de departementen Vosges en Haut-Rhin. De bergpas begint vanaf Le Thillot en voert door een vrij smalle vallei met veel bebouwing tot Bussang, daarna stijgt de weg zonder veel bochten van 600 meter in Bussang naar de pashoogte op 731 meter. Rond de pashoogte zijn enkele korte inhaalstroken. Aan de oostzijde is de afdaling steiler en kent de weg enkele haarspeldbochten. De weg daalt hier over korte afstand naar het op 450 meter hoogte gelegen Urbès. Daarna bereikt men de vallei van de rivier de Thur, de pasroute eindigt in Fellering.

De pashoogte is omgeven door dichte begroeiing, er is geen uitzicht vanaf de pashoogte of de aangrenzende trajecten. Net ten westen van de pashoogte ligt de bron van de Moselle (Moezel). Enkele kilometers noordelijker ligt de meer secundaire Col d'Oderen en 9 kilometer naar het zuidwesten is de weg over de Ballon d'Alsace.

Geschiedenis

Het belang van de Col de Bussang gaat terug tot de Romeinse tijd, het werd indertijd gebruikt als weg van Trier naar Basel via Metz. De Romeinse weg werd tot begin 18e eeuw gebruikt, in 1724-1725 is de huidige route over de Col de Bussang aangelegd. In 1824 werd dit een route nationale, de N66 die van Bar-le-Duc naar Basel verliep. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 werd de Col de Bussang een grensovergang tussen Frankrijk en Duitsland, aangezien Frankrijk de regio Alsace moest afstaan aan Duitsland volgens het vredesverdrag van Frankfurt van 1871. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Alsace weer onder Frans bestuur te staan en werd de weg belangrijk als verbinding tussen Nancy en Mulhouse. In 1973 werd een groot deel van de N66 gedeclasseerd, maar het deel over de Col de Bussang bleef bestaan gezien het belang voor doorgaand verkeer.

Tussen 1976 en 1982 is de N66 aan de westzijde van de Col de Bussang verlegd over een nieuw tracé tussen het dorp Bussang en vlak voor de pashoogte. Hiervoor is ook het Viaduc de Sechenat aangelegd. Het nieuwe tracé heeft 2+1 rijstroken en is 3 kilometer lang.

Spoortunnel

De Vosges zijn altijd slecht ontsloten geweest met spoorlijnen, van oudsher was er maar één oost-west verlopende spoorlijn door het gebergte, via wat de Tunnel Maurice-Lemaire is. Er zijn concrete plannen geweest voor een spoortunnel onder de Col de Bussang. De plannen werden in 1870 tijdelijk gestaakt vanwege de Frans-Duitse oorlog en de daarna volgende annexatie van de Alsace in het Duitse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Alsace weer onder Frans bestuur te staan en in 1932 is een aanvang gemaakt met een 8.287 meter lange spoortunnel. De werkzaamheden zijn in 1935 gestaakt na het faillissement van de tunnelbouwer, destijds was de helft van de tunnellengte aan de kant van Alsace uitgeboord. De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de werkzaamheden aan de spoortunnel niet hervat zijn.

Beperkingen

De Col de Bussang is zoals alle bergpassen in de Vosges verboden voor doorgaand vrachtverkeer, dit wordt geacht van de A4 en A36 gebruik te maken, of eventueel via de Tunnel Maurice-Lemaire, die 50 kilometer noordelijker ligt. Vrachtverkeer vanuit Nancy wordt vanaf Épinal via de N57 geleid. Gebruik van de Col de Bussang is wel toegestaan voor lokaal vrachtverkeer, behalve 's nachts, wanneer de bergpas voor al het vrachtverkeer verboden is.

Belang voor doorgaand verkeer

De N66 is slechts één van twee doorgaande routes nationales in de Vosges, wat het belang van de Col de Bussang benadrukt. Het is bovendien de kortste route tussen België en Zwitserland, alhoewel deze route weinig gebruikt wordt vanwege het feit dat de N66 door veel bebouwde kommen loopt aan weerszijden van de Col de Bussang. De route via de N66 is 30 kilometer korter dan de A4-A35 via Strasbourg. Doorgaand verkeer heeft bovendien de beschikking over de N59, die slechts een paar kilometer langer is dan de N66 en via de Tunnel Maurice-Lemaire gaat en nauwelijks door bebouwde kommen loopt.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis