Col de Granon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Granon
Col de Granon.jpg
Hoogte 2.413 m
Weg D234T
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Granon, ook wel de Col du Granon genoemd, is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 2.413 meter hoge bergpas is van secundair karakter en ligt ten noorden van Briançon in het departement Hautes-Alpes.

Kenmerken

De Col de Granon is een doodlopende bergpas voor regulier verkeer, de D234T stijgt vanaf 1.350 meter hoogte in Saint-Chaffrey naar de 2.413 meter hoge bergpas. De weg is smal en tot aan de pashoogte geasfalteerd. De eerste helft van de route voert door een bosgebied, maar de bebossing is niet erg dicht zodat men regelmatig al uitzicht heeft over de vallei van de Guisane. De tweede helft ligt boven de boomgrens en voert door een woest berglandschap. Op de pashoogte is een onverharde parkeerplaats en een restaurantje zonder elektriciteit. Vanaf de pashoogte heeft men bij helder weer goed uitzicht over het Massif des Écrins dat naar het westen ligt.

De oostzijde van de bergpas is een onverharde weg in een militair oefenterrein en is niet opengesteld voor het publiek, alhoewel er regelmatig motorrijders overheen rijden. Deze weg geeft toegang naar het Fort de l'Olive en de D994 in de Vallée de la Clarée.

De bergpas is gelegen in het Massif des Cerces, dat de 3.228 meter hoge Grand Galibier als hoogste punt heeft. Deze ligt echter vrij ver van de Col de Granon, de bergen in de nabijheid kennen toppen tussen 2.600 en 2.900 meter hoogte.

Wintersluiting

Uitzicht op het Massif des Écrins vanaf de Col de Granon.

De Col de Granon heeft een wintersluiting van november tot mei. Het lawinegevaar is gering omdat de pasroute geen grote hellingen boven de weg kent. Vanwege het zeer geringe belang wordt de weg in de winter niet open gehouden.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Col de Granon. De weg ontsluit alleen afgelegen bergweides waar vee gehouden wordt. Het is vooral een toeristische route.

Referenties