Col de Larche

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France-Italy.png
Col de Larche

Colle della Maddalena

Col de Larche.jpg
Hoogte 1.996 m
Weg D900 / SS21
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Larche (Italiaans: Colle della Maddalena) is een bergpas in de Alpen, gelegen op de grens van Frankrijk en Italië. De 1.996 meter hoge bergpas is één van de weinige bergpassen tussen Frankrijk en Italië van een bovenregionaal belang.

Kenmerken

Het eindpunt van de SS21.
De genummerde haarspeldbochten aan Italiaanse zijde.

De Col de Larche is in Frankrijk vernoemd naar het dorp Larche, het laatste dorp voor de bergpas. De Colle della Maddalena is in Italië vernoemd naar het Lago della Maddalena, een meer net over de grens. Historisch is de naam ook wel de Col de l'Argentière, vernoemd naar het eerste dorp aan Italiaanse zijde, Argentera.

De bergpas is onderdeel van de Franse D900 (ex-N100) en de Italiaanse SS21 en is derhalve een verbinding tussen de valleien van de Ubaye in Frankrijk en de Stura di Demonte in Italië. De bergpas begint aan Franse zijde op een driesprong met de D902 vanaf de Col de Vars bij het gehucht Les Gleizolles dat op 1.300 meter hoogte ligt. De rivier de Ubayette stroomt hier in de Ubaye. De bergpas stijgt aan Franse zijde relatief geleidelijk, met slechts twee keer een set haarspeldbochten. De weg is breed genoeg voor verkeer om elkaar makkelijk te passeren. De weg voert aan Franse zijde nog door twee dorpjes voordat men het hoogste punt bereikt. Een vrij lang stuk van de D900 ligt boven de boomgrens. De bergpas wordt aan Franse zijde aangegeven als zijnde 1.991 meter boven zeeniveau. Er staat aan Italiaanse zijde geen bord met de naam, maar een hoogte van 1.996 meter wordt ook genoemd. Op de bergpas is een kleine parkeerplaats met informatiecentrum en herberg.

Bovenop de bergpas is uitzicht op de omringende bergen, die hier toppen tot 2.700 meter kennen. Het mooiste uitzicht is in de lengterichting, met de route mee. Aan Italiaanse zijde daalt men eerst geleidelijk af tot het Lago della Maddalena, een klein meer waar een restaurant is gelegen. Hierna volgen haarspeldbochten, de weg daalt hier over vrij korte afstand 200 meter tot het dorp Argentera. In Argentera wordt het verkeer alternerend met verkeerslichten geregeld vanwege de smalle dorpspassage. De SS21 daalt vervolgens in etappes verder af, in totaal zijn er 20 haarspeldbochten, waarvan 14 tussen het Lago della Maddalena en Argentera zijn gelegen. Deze haarspeldbochten worden met borden aangegeven met een nummer ("17° tornante"). Vanaf de bergpas duurt het meer dan 60 kilometer voordat men het laagland bereikt bij Cuneo.

De bergpas is gelegen tussen het Massif de Chambeyron naar het noorden, met de 3.412 meter hoge Aiguille de Chambeyron als hoogste punt, en het Massif du Mercantour-Argentera naar het zuiden, met de 3.297 meter hoge Mont Argentera als hoogste punt. Geen van deze twee bergen ligt echter nabij de Col de Larche, dat rondom toppen tussen 2.700 en 3.000 meter kent. De Col de Larche ligt evenwijdig aan de Col de la Bonette, die 12 kilometer zuidelijker ligt. Hemelsbreed 30 kilometer noordelijker ligt de Col Agnel.

Wintersluiting

De Col de Larche, kijkend richting Frankrijk.

De Col de Larche wordt in de winter open gehouden. Periodiek zijn er afsluitingen mogelijk vanwege lawinegevaar, doorgaans duurt dit enkele dagen, incidenteel weken en zeer uitzonderlijk langer dan een maand. Het is de enige bergpas tussen Frankrijk en Italië die in de winter open blijft.

Geschiedenis

De bergpas stond oorspronkelijk bekend als de Col de l'Argentière, dat onder het bestuur stond van het Huis Savoye tussen 1388 en 1713. Het was een vrij makkelijke route tussen Piemonte en de plaatsen aan de Franse kant van de Alpen. De pas was van strategisch belang voor machthebbers in deze regio. In de Tweede Wereldoorlog was de Col de Larche één van de laatste bastions van het Duitse leger en kwam pas op 26 april 1945 onder Franse controle te staan.

Huidig belang

De Col de Larche is van bovenregionaal belang, voor verkeer tussen de regio Gap en de regio Cuneo. Het is de enige bergpas in de regio waar nog enig vrachtverkeer van gebruik maakt. Het lokale internationale belang is echter gering vanwege het gebrek aan plaatsen in de nabijheid, met name aan Italiaanse zijde duurt het lang voordat men in grotere plaatsen komt, daardoor zijn het vooral toeristen of het lange-afstandsverkeer die van de Col de Larche gebruik maken.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars