Col de Luens

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Luens
Col de Luens.jpg
Hoogte 1.054 m
Weg D4085
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Luens is een 1.054 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Kenmerken

De Col de Luens is een noord-zuid georiënteerde bergpas in de Préalpes de Castellane. De bergen in de omgeving zijn tot circa 1.900 meter hoog. De bergpas verbindt de valleien van de rivieren Verdon en Jabron, waarbij de Jabron een zijrivier van de Verdon is. De pasroute begint in Castellane op 730 meter hoogte en voert in zuidoostelijke richting. De stijging is over het algemeen geleidelijk, de weg heeft een aantal scherpe bochten, maar geen haarspeldbochten. De pashoogte biedt weinig uitzicht. Elders is wel uitzicht op het landschap. Zuidoostelijk van de bergpas daalt men maar beperkt af naar een vallei op 950 meter hoogte van de rivier de Jabron, daarna volgt een traject van de weg dat nog wat hoger ligt, maar geen duidelijke bergpas heeft. De D4085 voert hier door het grensgebied van drie departementen, naast Alpes-de-Haute-Provence ook nog Var en Alpes-Maritimes.

Geschiedenis

De Col de Luens is een weinig betekenisvolle bergpas van de voormalige N85, de 'Route Napoléon', één van de belangrijkste historische wegen in Zuidoost-Frankrijk. Het traject tussen Castellane en Grasse kent meerdere bergpassen van vergelijkbare hoogte.

Referenties