Col de Montgenèvre

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Montgenèvre
Col de Montgenèvre.jpg
Hoogte 1.850 m
Weg N94
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Montgenèvre (Italiaans: Colle del Monginevro) is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 1.850 meter hoge bergpas ligt vlak voor de Italiaanse grens in het skidorp Montgenèvre.

Kenmerken

De Col de Montgenèvre is de laagste bergpas tussen Frankrijk en Italië in het Alpengebied. De pasroute begint vanaf Briançon op 1.200 meter hoogte en stijgt eerst geleidelijk, daarna met 5 haarspeldbochten naar het skiresort Montgenèvre. De bergpas is breed en eenvoudig te berijden. Het hoogste punt van de Col de Montgenèvre is overkapt, de Tranchée Couvert de Montgenèvre, wat feitelijk geen invloed heeft op de hoogte van de bergpas. Ongeveer twee kilometer ten oosten van de bergpas bevindt zich de grens met Italië. Het grensdorp Clavière is daarbij ondertunneld. De Italiaanse SS24 daalt dan af naar Cesana Torinese, waar men kan afslaan naar het skiresort Sestriere, of verder kan afdalen naar Oulx waar aansluiting is op de Italiaanse A32.

De Col de Montgenèvre ligt tussen het Massif des Cerces naar het noorden, dat de 3.229 meter hoge Grand Galibier als hoogste punt heeft, en het Massif du Queyras naar het zuiden, dat de 3.320 meter hoge Pic de Rochebrune als hoogste punt heeft. Beide bergen liggen echter wat verder van de bergpas af, de bergen zijn in de directe omgeving tot circa 3.100 meter hoog.

Geschiedenis

De Col de Montgenèvre wordt al sinds de oudheid gebruikt tussen de Franse rivierdalen en het Italiaanse Piemonte. In de Romeinse tijd is de Voie Domitienne over de Col de Montgenèvre aangelegd. De bergpas geldt als de laagste tussen Frankrijk en Italië. Tussen 2004 en 2005 is voor € 27,7 miljoen een 450 meter lang deel van de pashoogte in Montgenèvre overkapt.[1] De zogenoemde "Tranchée Couverte de Montgenèvre" opende in november 2005 voor het verkeer, op tijd voor de Olympische Spelen in Torino in 2006.

Hedendaags belang

De bergpas is de laagste tussen Frankrijk en Italië en wordt gebruikt door vrachtverkeer, met name door vrachtverkeer wat de tol voor de Tunnel du Fréjus wil ontwijken, tussen Grenoble en Torino kan men namelijk ook de Franse ex-N91 en Italiaanse SS24 nemen. De Col de Montgenèvre is één van twee bergpassen tussen beide landen waar enig vrachtverkeer van gebruik maakt (de andere is de Col de Larche).

De Col de Montgenèvre aan de zijde van Briançon.

Referenties

Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars