Col de Sainte-Marie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col de Sainte-Marie
Hoogte 772 m
Weg D459
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de Sainte-Marie is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen).

Kenmerken

De Col de Sainte-Marie is een oost-west georiënteerde bergpas tussen Saint-Dié-en-Vosges in het departement Vosges en Sainte-Marie-aux-Mines in het departement Haut-Rhin. Saint-Dié-en-Vosges ligt op 350 meter boven zeeniveau, en de pasweg volgt in eerste instantie bewoonde dalen naar het oosten. Het laatste dorp voor de eigenlijke bergpas is Wisembach op 480 meter hoogte. Daarna volgt een vrij steil traject naar de pashoogte via enkele haarspeldbochten. Aan de westzijde is enig uitzicht op het berglandschap, de pashoogte zelf ligt in bebost gebied. Aan de oostkant daalt men af naar het op 370 meter hoogte gelegen Sainte-Marie-aux-Mines.

Even ten noorden van de Col de Sainte-Marie ligt de Tunnel Maurice-Lemaire. De Col de Sainte-Marie is de noordelijkste bergpas tussen de departementen Vosges en Haut-Rhin.

Het uitzicht aan de westzijde van de Col de Sainte-Marie.

Geschiedenis

De Col de Sainte-Marie was van oudsher één van de primaire bergpassen van de Vosges, als verbinding tussen Nancy en het midden van de Alsace rond Sélestat. In 1824 werd de pas onderdeel van de N59 die van Lunéville naar Sélestat loopt. Tussen 1871 en 1918 was de Col de Sainte-Marie de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werd iets noordelijker een spoortunnel gebouwd, die in 1937 in gebruik werd genomen. De spoortunnel is in 1976 omgevormd tot verkeerstunnel, de Tunnel Maurice-Lemaire. Deze werd geacht het doorgaande verkeer te verwerken tussen oost en west en kreeg het nummer N159. In 2006 werd de N59 over de Col de Sainte-Marie gedeclasseerd naar een route départementale, die zowel in het departement Vosges als Haut-Rhin als de D459 genummerd werd.

Beperkingen

Zoals alle bergpassen in de Vosges is de Col de Sainte-Marie verboden voor doorgaand vrachtverkeer. Dit verkeer wordt geacht van de naastgelegen Tunnel Maurice-Lemaire gebruik te maken. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is door de tunnel niet toegestaan, men moet via alternatieve routes rijden. De Col de Sainte-Marie heeft een wat uitgebreider vrachtwagenverbod dan andere bergpassen in de Vosges, namelijk al het doorgaande verkeer van 3,5 ton en zwaarder mag niet over de pas. Op andere bergpassen geldt vaak alleen een compleet rijverbod tijdens de nacht.

Referenties


Bergpassen in de Vosges (Vogezen)

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis