Col de Vars

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de Vars
Col de Vars.jpg
Hoogte 2.108 m
Weg D902
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-april
Opengesteld 1893
Kaart kaart

De Col de Vars is een bergpas in Frankrijk, gelegen op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Hautes-Alpes. De bergpas is 2.108 meter hoog.

Kenmerken

De bergpas begint in het dal van de rivier de Ubaye in het département Alpes-de-Haute-Provence. Saint-Paul-sur-Ubaye is het laatste dorp voor de bergpas op 1.470 meter hoogte. De weg stijgt daarna over vrij korte afstand naar de top van de bergpas. De weg is redelijk breed en heeft slechts een viertal haarspeldbochten. Het uitzicht vanaf de pashoogte is niet heel bijzonder, de pashoogte wordt aan beide zijden geflankeerd door berghellingen tot 2.800 meter hoogte. Zowel richting zuiden als noorden kijkt men niet diep een dal in.

Vanaf de pashoogte, die op de grens ligt met het département Hautes-Alpes, daalt de weg vrij geleidelijk naar Vars, een skidorp dat op 1.800 meter hoogte ligt. Vanaf Vars volgt dan een ongeveer 7 kilometer lang deel dat redelijk breed en bovendien niet erg bochtig is. De echte afdaling bevindt zich vlak voor Guillestre, waar men via een serie haarspeldbochten snel afdaalt van 1.500 naar 1.000 meter. Vanaf Guillestre loopt de weg nog iets verder tot de N94.

Geschiedenis

De weg over de Col de Vars is tussen 1890 en 1893 aangelegd door het Franse leger. De Col de Vars is weinig toeristisch, de meeste toeristen gebruiken het als doorgaande route vanaf de Col du Galibier tot de Col de la Bonette. Het skidorp Vars wordt voornamelijk vanaf Guillestre aangereden, via de N94. De pas is onderdeel van de Route des Grandes Alpes.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars