Col de l'Iseran

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de l'Iseran
Col de l'Iseran-2.jpg
Hoogte 2.770 m
Weg D902
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 1937
Kaart kaart

De Col de l'Iseran is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De bergpas is gelegen in het departement Savoie en is met 2.770 meter de hoogste bergpas en op één na hoogste weg in Frankrijk.

Kenmerken

De Col de l'Iseran is een noord-zuid georiënteerde bergpas, niet ver van de grens met Italië. De bergpas verbindt de vallei van de Isère in het noorden met de vallei van de Arc / Maurienne in het zuiden. Over de bergpas loopt de D902 (ex-N202), de Route des Grandes Alpes.

Vanaf het zuiden begint de bergpas feitelijk pas bij Bonneval-sur-Arc. Vanaf de vallei van de Maurienne stijgt de weg vrij geleidelijk, zonder steile stukken met grote hoogteverschillen. Op de route ligt wel de onbekende Col de la Madeleine (niet te verwarren met de hogere Col de la Madeleine verder westelijk). De weg stijgt van 1.400 meter in Lanslebourg naar 1.800 meter in Bonneval-sur-Arc over een afstand van circa 15 kilometer. De echte stijging van Bonneval-sur-Arc naar de Col de l'Iseran bestaat uit drie etappes, eerst stijgt men vanuit Bonneval van 1.800 naar 2.100 meter via één haarspeldbocht en lange stijgingen over de berghelling. Daarna volgt een hooggelegen dal, waarna de tweede etappe van 2.100 naar 2.400 meter klimt via 3 haarspeldbochten. Daarna volgt een langer stuk dat geen scherpe bochten kent, maar wel geleidelijk stijgt. De weg is daarbij vrij smal en ligt ruim boven de boomgrens. Tot in de zomer ligt er sneeuw op de bergen rondom. De laatste fase is vlak voor de Col de l'Iseran en gaat met één haarspeldbocht naar de pashoogte op 2.770 meter hoogte.

Bij de pashoogte is een refuge en een parkeerterrein. Het uitzicht vanaf de pas is niet zo overweldigend als andere bergpassen, de pashoogte wordt omringd door bergen van 3.000 tot 3.200 meter hoog, die dus niet veel hoger dan de Col de l'Iseran zelf zijn. Het mooiste uitzicht is in de lengterichting van de bergpas, richting noorden en zuiden. Richting zuiden heeft men zicht op de sneeuw en gletsjers van de 3.638 meter hoge L'Albaron.

Aan de noordzijde bestaat de afdaling ook uit meerdere fases. Direct na de pashoogte volgen een paar bochten en daalt men af naar 2.600 meter hoogte. Daarna volgt een deel met minder scherpe bochten dat maar geleidelijk daalt. Daarna volgt de grote afdaling naar Val-d'Isère, waarbij de weg snel van 2.500 naar 1.800 meter daalt via 8 haarspeldbochten. Val-d'Isère is een wintersportresort, daarna volgt een meer geleidelijke afdaling in de vallei van de Isère tot aan Bourg Saint-Maurice.

De exacte hoogte van de pas is omstreden. Het bord ter plekke geeft 2.770 meter aan, maar kaarten geven ook 2.762 of 2.764 meter aan. Het is in elk geval de hoogste bergpas in de Franse Alpen, alhoewel het niet de hoogste weg is, de lus van de Col de la Bonette is hoger (2.802 meter), maar wordt niet als bergpas beschouwd omdat de Col de la Bonette zelf lager ligt op 2.715 meter.

De Col de l'Iseran ligt tussen twee bergmassieven, het Massif de la Vanoise naar het westen, dat de 3.855 meter hoge Grande Casse als hoogste punt heeft, en de Grajische Alpen (Alpes grées) naar het oosten, dat de 3.752 meter hoge Pointe de Charbonnel als hoogste punt heeft. De Pointe de Charbonnel ligt ten zuiden van de D902 aan de zuidzijde van de Col de l'Iseran. De Grande Casse ligt 15 kilometer ten westen van de bergpas. De bergpas ligt op korte afstand van de grens met Italië, maar in deze regio zijn geen wegen die de grens oversteken. De Col de l'Iseran is de oostelijkste noord-zuid bergpas in dit gebied, de eerstvolgende bergpas is de 50 kilometer westelijker gelegen Col de la Madeleine.

De afdaling naar Val d'Isère aan de noordkant.

Geschiedenis

De Col de l'Iseran is geen historische bergpas, de route werd niet veel gebruikt voor het gemotoriseerde tijdperk. Indertijd waren er weinig plaatsen in dit deel van de Alpen, bijna alle plaatsen zijn pas later ontwikkeld als wintersportgebied. In het kader van de bouw van de Route des Alpes (N202) werd ook een pasroute ten oosten van het Massif de la Vanoise aangelegd, de planning begon vanaf 1912, de bouw begon eind jaren '20. De bergpas is officieel op 10 juli 1937 opengesteld voor het verkeer. Het volgende jaar werd de bergpas het eerst door de Tour de France aangedaan, maar in tegenstelling tot sommige andere passen is de Col de l'Iseran geen frequent onderdeel van de Tour de France met maar 3 passages in de periode 1960-2010.

Naam

De Col de l'Iseran is vernoemd naar het beekje de Iseran, een 3 kilometer lange zijrivier van de Isère die bij de pashoogte ontspringt.

Wintersluiting

De Col de l'Iseran is doorgaans van oktober tot mei gesloten vanwege sneeuwval en lawinegevaar. Sneeuwval kan echter het hele jaar door voorkomen op deze hoogte, ook midden in de zomer. Grote hoeveelheden sneeuw zijn echter zeldzaam in juli-augustus.

Hedendaags belang

De Col de l'Iseran is de enige bergpas in dit deel van de Alpen, de eerstvolgende bergpas naar het westen, de Col de la Madeleine, is in de winter ook dicht en bovendien van meer secundair belang. De Col de l'Iseran is daarom in theorie een belangrijke verbinding in de Alpen, maar bijna alle plaatsen in de regio zijn wintersportgebieden, waardoor het economisch belang van de pas in de zomer vrij gering is. In de winterperiode is het één van de meest geïsoleerde gebieden van de Alpen, met geen wintervaste verbinding tussen de Franse A43 bij Albertville en de Italiaanse A5 bij Ivrea, een afstand van hemelsbreed 120 kilometer. Het karakter van de Col de l'Iseran is daarom vooral toeristisch.

Col de l'Iseran panorama.jpg

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars