Col de la Couillole

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col de la Couillole
Hoogte 1.678 m
Weg D30
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1965
Kaart kaart

De Col de la Couillole is een 1.678 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpes-Maritimes.

Kenmerken

Het monument van de opening op de pashoogte.

De Col de la Couillole is een oost-west georiënteerde bergpas. De weg begint in het dorp Beuil, waar de weg vanuit de Gorges du Cians aansluit op de weg naar het skiresort Valberg. Beuil ligt op 1.450 meter boven zeeniveau. De weg is hier als de D30 genummerd en voert oostwaarts en volgt de contouren van de berghelling, met een aantal bochten maar geen echt steile trajecten. Men bereikt dan de pashoogte op 1.678 meter hoogte. Vanaf de pas is er beperkt uitzicht op de bergen rondom. De pas ligt nog iets onder de boomgrens en de bergen in de directe omgeving zijn niet heel veel hoger.

Aan de oostzijde bevindt zich een veel grotere afdaling naar de vallei van de rivier de Tinée. Dit traject kent veel bochten en steile hellingen. De pasroute is hier als de M30 genummerd, een route métropolitaine. Roubion ligt op 1.300 meter hoogte, eindpunt Saint-Sauveur-sur-Tinée ligt op 490 meter hoogte. De afdaling vindt grotendeels door dichtbebost gebied plaats. In Saint-Sauveur-sur-Tinée eindigt de pasroute op de M2205.

Geschiedenis

De weg is in de eerste helft van de jaren '60 aangelegd en is op 29 mei 1965 opengesteld voor het verkeer. Een monument op de pashoogte herinnert hier aan. Met de bergpas werd de toegang vanaf Nice naar het skigebied rond Valberg beter. In 1995 werd de Col de la Couillole onderdeel van de Route des Grandes Alpes.

Referenties