Col de la Croix

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Col de la Croix
Gray.png
Hoogte 1.778 m
Weg
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ?
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1971
Kaart kaart

De Col de la Croix is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Vaud. De pas is 1.778 meter hoog, en is tevens de hoogste bergpas van het kanton Vaud, maar is van secundair karakter.

Kenmerken

De Col de la Croix begint vanuit Bex in het Rhônedal. Het beginpunt ligt op slechts 400 meter boven zeeniveau, en direct begint een forse klim naar Villars-sur-Ollon, dat op 1.300 meter hoogte ligt. Dit is feitelijk het steilste deel van de pas. Daarna voert de weg door een vrijwel onbevolkt dal. De Col de la Croix is een vrij smalle weg na Villars-sur-Ollon, zonder gemarkeerde rijstroken. De bergpas ligt nog net onder de boomgrens, en het uitzicht is op het hoogste punt zelf beperkt, maar elders heeft men uitzicht op het Berner Oberland, met name de 3.210 meter hoge Diablerets. Via een paar haarspeldbochten daalt men dan af naar Ormont-Dessus, waar de Col de la Croix op de Col du Pillon aansluit.

Geschiedenis

Er is weinig bekend van de aanleggeschiedenis van de Col de la Croix. De route bestond waarschijnlijk al honderden jaren, maar de weg zelf is pas op 27 september 1971 geopend als verharde weg. Desondanks blijft de weg van secundair karakter.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass