Col de la Croix-de-Fer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de la Croix-de-Fer
Col de la Croix-de-Fer.jpg
Hoogte 2.067 m
Weg D926
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting november-mei
Opengesteld 1912
Kaart kaart

De Col de la Croix-de-Fer is een 2.067 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen.

Kenmerken

De Col de la Croix-de-Fer is een oost-west georiënteerde bergpas die de vallei van de Maurienne in het oosten met de vallei van de Romanche in het westen verbindt. De pasroute begint in wezen in het stadje Saint-Jean-de-Maurienne op 550 meter boven zeeniveau en volgt eerst een bochtige weg over de beboste berghellingen zuidwaarts tot ongeveer 1.200 meter boven zeeniveau, waarna de route naar het westen afbuigt. Het eerste deel voert nog door of langs enkele dorpen. Dit deel kent ook meerdere tunnels en bruggen vanwege het ruige terrein.

De route voert daarna westwaarts door een hoger gelegen vallei naar het dorp Saint-Sorlin-d'Arves, een afgelegen en hooggelegen dorp, waarbij de bebouwde kom deels boven de 1.600 meter hoogte ligt. Daarna volgt een serie haarspeldbochten tot de pashoogte op 2.067 meter hoogte. De pashoogte ligt op een lager punt van het Massif de Grandes Rousses, dat naar het zuiden toe hoger ligt en enigszins vergletsjerd is. De bergen in de directe omgeving van de pashoogte zijn 2.300 tot 2.500 meter hoog en dus niet heel veel hoger dan de pasroute. Het beste uitzicht is naar het oosten naar het Massif des Arves, dat maximaal 3.514 meter hoog is.

Westelijk van de pashoogte is de afdaling in eerste instantie geleidelijk over kale weides. Na enkele kilometers volgt de splitsing naar de Col du Glandon, die op slechts enkele honderden meters van de D926 ligt. De weg voert dan langs het Lac de Grand'Maison, een groot stuwmeer. De weg voert ook langs de 140 meter hoge stuwdam. Daarna volgt een wat steilere afdaling met enkele haarspeldbochten van 1.700 naar 1.500 meter hoogte. Hier raken de berghellingen weer bebost. Daarna volgt een wat langer stuk door bebost gebied in een nauwe vallei. Vanwege de dichte bebossing is hier niet zo veel uitzicht. Hier liggen de eerste dorpjes op de route. De weg voert dan langs het stuwmeer van Verney en vervolgens over de stuwdam van Verney, die 44 meter hoog is. Niet ver daarna bereikt men de grotere vallei van de rivier de Romanche, even ten noorden van Le Bourg-d'Oisans.

Geschiedenis

De weg is begin 20e eeuw aangelegd en stond oorspronkelijk bekend als de Col d'Olle, vernoemd naar de rivier de Olle aan de westkant van de pas. In 1900 kwam de weg vanaf het dorp Saint-Sorlin-d'Arves tot de pashoogte gereed, in 1912 werd deze tot ten westen van de pas verlengd richting de Col du Glandon.

Tussen 1933 en 1973 was de weg een route nationale, de RN 526 die van Saint-Jean-de-Maurienne naar Clelles verliep en 128 kilometer lang was.

Vanwege de bouw van twee stuwmeren moest de D926 verlegd worden. Tussen 1979 en 1984 is de Barrage du Verney aangelegd, waarbij de D926 over de helling van de stuwdam werd aangelegd, dit is relatief zeldzaam. Ook is een betonnen viaduct over een deel van het stuwmeer gerealiseerd. Tussen 1978 en 1988 is de grotere Barrage de Grand'Maison aangelegd, hoger in het dal. Hierbij moest de D926 over een grotere afstand hoger op de helling aangelegd worden. Hiertoe moest westelijk van de dam een nieuwe set haarspeldbochten worden gerealiseerd om de weg ongeveer 150 meter hoger op de helling te krijgen.

Ook moest de D926 in 1989 verlegd worden vanwege een grote instorting van een berghelling tussen Le Rivier d'Allemont en de stuwdam van Grand'Maison.

Panorama

Col de la Croix-de-Fer panorama.jpg

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars