Col de la Fageole

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de la Fageole
D909 Col de la Fageole.jpg
Hoogte 1.114 m
Weg A75 / D909
Hellingspercentage
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de la Fageole is een bergpas in Frankrijk, gelegen in het Massif Central. De bergpas is het op één na hoogste punt van de A75.

Kenmerken

De Col de la Fageole is een noord-zuid georiënteerde bergpas, gelegen ten noorden van St. Flour. Het noorden van de pas watert af naar het stroomgebied van de Loire, via de rivieren Allagnon en Allier. Het zuiden van de pas watert af naar de Garonne, via de Truyère en Lot. Beide zijden wateren dus af naar de Atlantische Oceaan, maar wel in andere delen van Frankrijk.

Over de pas verlopen de A75 en de D909. De pashoogte wordt voor beide wegen verschillend aangegeven, de D909 piekt op 1.114 meter, terwijl de A75 iets lager ligt op 1.107 meter. Het is voor de A75 het op één na hoogste punt, na de Col des Issartets. De sterkste afdaling ligt naar het zuiden, waar men afdaalt naar St. Flour dat op 880 meter hoogte ligt. De omgeving van de pas bestaat uit open gebied met weilanden. De heuvels in de omgeving zijn amper hoger dan de pashoogte zelf.

Geschiedenis

De Col de la Fageole was een bekend punt van de voormalige N9 die van Moulins naar de grens met Spanje verliep. Het is vanaf het noorden gezien de eerste bergpas op de route door het Massif Central. De A75 is begin jaren '90 aangelegd in dit gebied en over een lang stuk in één keer opengesteld tussen Massiac en St. Flour op 16 juni 1992.

Referenties