Col de la Forclaz

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col de la Forclaz
Hoogte 1.527 m
Weg H203
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? ?
Wintersluiting geen
Opengesteld 1957
Kaart kaart

De Col de la Forclaz is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Wallis. De bergpas is 1.527 meter hoog. Hauptstrasse 203 van Martigny naar Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk verloopt er overheen. Het is de oostelijkste bergpas tussen Zwitserland en Frankrijk, alhoewel de pashoogte nog op Zwitsers grondgebied ligt.

Kenmerken

De westzijde van de Col de la Forclaz.

De pasroute begint in de stad Martigny op een rotonde met de H21. Via een stevige stijging en één haarspeldbocht stijgt de weg over hellingen met wijnbouw van 500 naar 1.000 meter. Daarna volgen meerdere haarspeldbochten in dichtbebost gebied en stijgt de weg naar de pashoogte op 1.527 meter.

De pashoogte ligt onder de boomgrens en het uitzicht is betrekkelijk beperkt. Richting zuiden kan men een deel van het Massif du Mont-Blanc zien. De Mont Blanc zelf ligt nog 27 kilometer naar het zuidwesten vanaf de pashoogte. Aan de westzijde van de pas daalt de weg snel een paar honderd meter. De Franse grens bevindt zich meer dan 8 kilometer verderop. Daarvoor is nog een zijweg naar het Lac d'Emosson. De Col de la Forclaz is de enige toegang naar de Zwitserse Vallée du Trient. Aan Franse zijde gaat de D1506 verder naar Chamonix.

Geschiedenis

De eerste weg over de Col de la Forclaz is in 1824 aangelegd. De huidige pasweg is in 1957 aangelegd. De weg is geschikt voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens, ondanks dat de weg toch wel wat flinke bochten en hellingen kent, met name aan de kant van Martigny.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass