Col de la Liguière

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de la Liguière
Col de la Liguière.jpg
Hoogte 998 m
Weg D230
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col de la Liguière is een 998 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in het departement Vaucluse. De bergpas ligt in de Monts de Vaucluse ten zuiden van Sault.

Kenmerken

De Col de la Liguière is een noord-zuid georiënteerde bergpas in de Monts de Vaucluse, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Mont Ventoux. De pasroute verbindt de hoger gelegen landerijen rond Sault met de vallei van de Calavon. Daardoor heeft de pasroute vooral aan de zuidzijde de grootste hoogteverschillen. De D230 begint in Saint-Saturnin-lès-Apt op 380 meter boven zeeniveau en kent daarna een vrij lange helling met slingers tot de pashoogte op 998 meter hoogte. De omgeving is begroeid met bomen. De pashoogte biedt geen goed uitzicht op de omgeving, alhoewel men verder richting zuiden wel uitzicht heeft op de vallei van de Calavon en de Provence. Het noordelijk deel kent een veel beperktere afdaling, vlak voor Sault is een uitzichtspunt op de Mont Ventoux. Eindpunt Sault ligt op 700 meter hoogte.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de Col de la Liguière, het is geen historische pasroute of bijzonder aangelegde wegverbinding. Het is de primaire verbinding tussen de vallei bij Apt en de hooglanden rond Sault, alhoewel op wegenkaarten de westelijker gelegen D943 een hogere status wordt toegekend. De D230 is echter korter en sneller.

Referenties