Col de la Lombarde

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France-Italy.png
Col de la Lombarde

Colle della Lombarda

Col de la Lombarde.jpg
Hoogte 2.350 m
Weg M97 / SP255
Hellingspercentage 14%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 1964
Kaart kaart

De Col de la Lombarde is een 2.350 meter hoge bergpas in de Alpen, gelegen op de grens van Frankrijk en Italië.

Kenmerken

De Col de la Lombarde is een noord-zuid georiënteerde bergpas, die de vallei van de Tinée in Frankrijk met de vellei van de Stura di Demonte in Italië verbindt. Aan Franse zijde ligt het skidorp Isola 2000. De bergpas begint in het dorp Isola aan de rivier de Tinée op 850 meter boven zeeniveau. De stijging bestaat uit twee etappes. Vanuit Isola stijgt men door de bossen via een smal dal tot 1.700 meter hoogte, daarna volgt een rechter en minder steil deel tot Isola 2000, dat op 2000 meter hoogte ligt. Daarna volgt de stijging tot de bergpas via haarspeldbochten. De weg is aan Franse zijde voldoende breed.

De bergpas ligt op de grens met Italië, tussen de bergtop Cime de la Lombarde van 2.800 meter en de Tête de l'Adrech d'en-Barris op 2.474 meter. Vanaf de bergpas heeft men uitzicht op de Franse en Italiaanse Alpen, maar de omringende bergen zijn niet heel veel hoger dan de bergpas zelf. Het is de zuidelijkste hoge bergpas tussen beide landen, alhoewel de Col de Tende ook vanaf Italiaanse zijde bereikt kan worden, maar dit is geen doorgaande verbinding.

Aan Italiaanse zijde is de weg aanzienlijk smaller, waar het lastig is om verkeer te passeren. De afdaling is aan Italiaanse zijde in eerste instantie vrij geleidelijk, pas na 5 kilometer volgt een wat steilere afdaling tot onder de boomgrens op 1.700 meter hoogte. Daarna volgen meerdere etappes waarbij de weg door een ruig berggebied afdaalt, uiteindelijk naar het dorp Vinadio op 900 meter hoogte, waar de pasroute eindigt op de SS21 die vanaf de Col de Larche komt.

Geschiedenis

De Italiaanse kant van de bergpas.

De bergpas is aangelegd ten behoeve van de ontsluiting van het skigebied Isola 2000 dat in de jaren '60 gebouwd werd en in 1971 gereed kwam. De pasroute zelf werd op 15 juli 1964 opengesteld.

De weg was oorspronkelijk een route départementale aan Franse zijde, de D97. In 2012 werd dit een route métropolitaine, omgenummerd tot de M97.

De exacte hoogte van de pas wordt gegeven als 2347 m, 2350 m of 2351 meter. Op de pashoogte zelf staat een hoogte van 2350 meter aangegeven. De Col de la Lombarde is de zuidelijkste bergpas van meer dan 2300 meter in de Alpen, de Col des Champs is de zuidelijkste pas van meer dan 2000 meter hoogte. Deze ligt 3 kilometer zuidelijker dan de Col de la Lombarde.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars