Col de la Madeleine

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de la Madeleine
Col de la Madeleine.jpg
Hoogte 1.993 m
Weg D213
Hellingspercentage 13%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-juni
Opengesteld 1949
Kaart kaart

De Col de la Madeleine is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 1.993 meter hoge bergpas is gelegen in het departement Savoie.

Kenmerken

De Col de la Madeleine is een noord-zuid georiënteerde bergpas, tussen de vallei van de Arc (Maurienne) in het zuiden en de vallei van de Isère (Tarentaise) in het noorden. Over de bergpas verloopt de D213 tussen Saint-Étienne-de-Cuines en Feissons-sur-Isère.

De D213 begint op 400 meter hoogte in de vallei van de rivier de Arc, ook wel bekend als de vallei Maurienne, in het dorp Saint-Étienne-de-Cuines. Op dit punt is aansluiting op de A43 en de ex-N6. Er volgt dan een lange stijging naar het op 1.650 meter hoogte gelegen skiresort Longchamp. Deze weg is bochtig, steil en heeft diverse series haarspeldbochten. Longchamp ligt ook op de boomgrens. Daarna volgt de laatste stijging naar de pashoogte op 1.993 meter hoogte. Dit deel is redelijk breed en kent geen echte haarspeldbochten meer.

Op de bergpas ligt een restaurant, refuge en parkeerterrein. De dichtstbijzijnde berg is de 2.829 meter hoge Grand Pic de la Lauzière. Richting zuiden heeft men uitzicht op diverse bergketens met toppen tot 3.400 meter. Dit is het Chaine de Belledone en de bergketens rond Alpe-d'Huez, evenals naar het zuidoosten het Massif de Arves met de 3.514 meter hoge Aiguilles d'Arves. Deze bergketens zijn echter relatief ver weg van de pashoogte. In het verlengde naar het noordoosten ligt het Massif du Mont-Blanc, de Mont Blanc ligt echter op ruim 60 kilometer afstand.

De noordzijde van de Col de la Madeleine is zeer bochtig en smal, een contrast met de beter uitgebouwde zuidzijde. Er volgt een bijna 30 kilometer lange afdaling naar de vallei van de rivier de Isère. Ruim tweederde van deze route ligt in bebost gebied, de bochtige weg biedt weinig zicht op tegenliggers en is daarom een intensieve route om te rijden, mede omdat passeren vaak lastig is. Er liggen enkele zeer kleine dorpjes op dit deel van de route. Het einde van de pasroute is in het smalste deel van de vallei van de Isère tussen Albertville en Bourg Saint-Maurice. Hier sluit de weg indirect op de N90 aan.

De bergpas is gelegen aan de westkant van het Massif de la Vanoise en het kleinere Massif de la Lauzière naar het westen. De bergen in de nabijheid zijn rond de 2.800 meter hoog, maar naar het westen loopt het Massif de la Lauzière vrij snel af naar de vallei van de Isère. De Col de la Madeleine is één van twee bergpassen door het Massif de la Vanoise, 50 kilometer oostelijker ligt de Col de l'Iseran.

De Col de la Madeleine is 1.993 meter hoog, echter borden ter plekke adverteren een hoogte van exact 2.000 meter, vermoedelijk om bezoekers te trekken. Vaak wordt 2.000 meter gezien als de grens tussen de belangrijke hoge Alpenpassen en de overige Alpenpassen.

De noordkant van de Col de la Madeleine.

Geschiedenis

De weg werd al sinds de Romeinse tijd gebruikt, in de 18e eeuw werd een kapel langs de pasroute gebouwd. In 1938 werd het zuidelijk deel van de pasroute aangelegd tot aan Saint François Longchamp. In 1947 werd de pasroute verder naar de vallei van de Isère aangelegd. De weg was toen onverhard, en werd in 1969 geasfalteerd vanwege de geplande passage van de Tour de France dat jaar. De Col de la Madeleine wordt frequent gebruikt door de Tour de France, veel vaker dan de oostelijker gelegen Col de l'Iseran.

Wintersluiting

De Col de la Madeleine heeft een wintersluiting van november tot juni, echter verkeer kan aan de zuidzijde tot aan het skidorp Longchamp rijden en skiliften gaan tot hoger dan de bergpas. In de winter moet men omrijden via de A43 en N90 via Albertville, wat sowieso een snellere route is dan de Col de la Madeleine.

Hedendaags belang

De Col de la Madeleine heeft zoals veel passen vooral een toeristisch belang. De weg is ongeschikt voor vrachtverkeer en omrijden via de A43-N90 is sneller dan de zeer tijdrovende route over de Col de la Madeleine. De bergpas is relatief lastig te berijden, vooral aan de noordkant die extreem bochtig en onoverzichtelijk is.

Andere Col de la Madeleine

Er is nog een Col de la Madeleine in dezelfde regio, op de D902 tussen Lanslebourg en Bonneval-sur-Arc. Deze Col de la Madeleine is 1.746 meter hoog en ligt op de weg naar de Col de l'Iseran. Deze Col de la Madeleine is echter veel minder uitgesproken, de pashoogte ligt zonder grote hellingen in een bebost gebied.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars