Col de la Schlucht

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col de la Schlucht
Col de la Schlucht.jpg
Hoogte 1.139 m
Weg D417
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1860
Kaart kaart

De Col de la Schlucht is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen) in het oosten van het land. Het is één van de belangrijkste bergpassen in de Vosges.

Kenmerken

De Col de la Schlucht is een oost-west georiënteerde bergpas en ligt op de grens van de departementen Vosges en Haut-Rhin. De pasroute begint in het westen vanaf Gérardmer op 660 meter boven zeeniveau en begint na Xonrupt-Longemer flink te stijgen. De weg is aan de kant van het departement Vosges bochtig maar heeft geen haarspeldbochten. De weg voert door de Roche du Diable, een natuurlijke boog over de D417. De pashoogte is gelegen op de grens met het departement Haut-Rhin. Op de pashoogte zijn enkele restaurants, parkeergelegenheden en een klein skigebied. Op de pashoogte kruist men de Route des Crêtes, de noord-zuid verlopende weg over de bergkam van de Vosges. Op de bergpas is geen weids uitzicht omdat de pashoogte nog onder de boomgrens ligt.

Aan de oostkant begint de weg sterk te dalen, dit is het steilste en meest bochtige deel van de Col de la Schlucht. De weg kent enkele haarspeldbochten, die echter redelijk ruim zijn aangelegd. De eerste grotere bebouwde kom waar men doorheen komt is het op 500 meter hoogte gelegen dorp Soultzeren. Vanaf hier is het landschap meer open, met weilanden. Daarna volgt een meer geleidelijke afdaling naar Munster, een klein stadje dat meestal als eindpunt van de Col de la Schlucht wordt gezien.

Geschiedenis

De Col de la Schlucht.

De bouw van een weg over de pashoogte begon in 1842 als een privaat initiatief. De bouw vorderde slechts langzaam en werd in 1860 overgenomen door de Franse regering. De bergpas werd vanaf 1871 de grens tussen Frankrijk en Duitsland, nadat de Fransen de regio Alsace moesten afstaan aan Duitsland na de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Begin 20e eeuw zijn elektrische tramlijnen naar de grensovergang gebouwd, vanaf Gérardmer in Frankrijk in 1904 en vanaf Munster in Duitsland in 1907. De Duitse tramlijn werd in 1914 gestaakt vanwege de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1918 kwam de regio Alsace weer onder Frans bestuur te staan, waardoor de Col de la Schlucht geen grensovergang meer was tussen beide landen. In 1939 werd de bediening van de tramlijn vanaf Gérardmer gestaakt.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg de Col de la Schlucht steeds meer een belang voor doorgaand verkeer, het was één van de primaire oost-westverbindingen door de Vosges, meer specifiek tussen Épinal en Colmar. In 1933 werd de pas een onderdeel van de N417 die van Chaumont naar Colmar liep. In 1973 werd de N417 gedeclasseerd, in zowel het departement Vosges als Haut-Rhin werd deze als de D417 genummerd.

Beperkingen

Zoals alle bergpassen in de Vosges is de route verboden voor doorgaand vrachtverkeer, dit moet gebruik maken van de A4, A36 of de 25 kilometer noordelijker gelegen Tunnel Maurice-Lemaire. Tevens is de bergpas verboden voor al het vrachtverkeer tussen 22 en 6 uur. Aangezien de Col de la Schlucht onderdeel is van een doorgaande route is er nog wel enig vrachtverkeer overdag.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis