Col des Aravis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col des Aravis
Col des Aravis.jpg
Hoogte 1.486 m
Weg D909
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col des Aravis is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 1.486 meter hoge bergpas ligt in het Chaîne des Aravis, ten oosten van Annecy.

Kenmerken

De Col des Aravis is een oost-west georiënteerde bergpas, tussen Flumet en Thônes. In Flumet splitst de D909 van de D1212 af op circa 900 meter hoogte. De weg voert dan door een nauw dal naar La Giettaz, dat op bijna 1.100 meter hoogte ligt en het laatste dorp voor de pas is. Hier begint een traject met haarspeldbochten. Ondanks de relatief geringe hoogte ligt de weg een langer stuk boven de boomgrens.

De pashoogte ligt op een uitgesproken col in het Chaîne des Aravis, een bergketen dat maximaal 2.750 meter hoog is. Zowel naar het noorden als zuiden heeft men uitzicht op hoge toppen die boven de pashoogte uittorenen. Richting oosten is zicht op de Mont Blanc. De pashoogte heeft een parkeerplaats aan beide kanten en enkele souvenirwinkels. Op de pashoogte ligt de grens van de departementen Savoie en Haute-Savoie.

Naar het westen daalt de weg af naar La Clusaz dat op 1.050 meter hoogte ligt en een skigebied heeft. Hier komt men weer onder de boomgrens, maar de omgeving is niet dicht bebost. De D909 verloopt dan westwaarts via Saint-Jean-de-Sixt via een vallei en daalt af naar Thônes, een wat groter dorp op 600 meter hoogte. Dit wordt veelal gezien als het eindpunt van de pasroute.

Geschiedenis

De Col des Aravis is een natuurlijke col die gemakkelijk te doorkruisen was en werd dus al vroeg gebruikt als handelsroute. Het Chaîne des Aravis is verder een niet te doorkruisen bergketen dat zich 30 kilometer van noord naar zuid uitstrekt, waarbij de Col des Aravis de enige passeerbare locatie was, anders moest men zuidelijker via wat nu de D1508 van Albertville naar Annecy is, of het dal van de rivier de Arve van Sallanches naar Cluses.

De weg over de pasroute was vanaf 1933 als de N509 genummerd, die van Annecy naar Saint-Gervais-les-Bains verliep. De N509 was 59 kilometer lang. De N509 is in 1973 gedeclasseerd en vervolgens als de D909 genummerd. De pashoogte ligt op de grens van de departementen Savoie en Haute-Savoie, maar is in beide departementen als de D909 genummerd.

De pasroute wordt frequent aangedaan door de Tour de France.

Wintersluiting

De Col des Aravis is het hele jaar geopend, het is één van de weinige hogere bergpassen in dit deel van de Franse Alpen die geen wintersluiting kent. Incidenteel kan de weg wel dicht zijn als er zware sneeuwval is, maar de weg wordt dan meestal binnen korte tijd weer vrijgemaakt.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars