Col des Champs

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col des Champs
Hoogte 2.080 m
Weg D2 / D78
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col des Champs is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 2.080 meter hoge bergpas is van secundair karakter en gelegen op de grens van de departementen Alpes-Maritimes en Alpes-de-Haute-Provence. Het is de zuidelijkste bergpas van meer dan 2.000 meter hoogte in de Alpen.[1]

Kenmerken

De Col des Champs is een oost-west georiënteerde bergpas, tussen de vallei van de Var in het oosten en de vallei van de Verdon in het westen. De bergpas ligt in een bergketen ten zuiden van de 3.050 meter hoge Mont Pelat.

De bergpas begint in het dorp Colmars als de D2 in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Colmars ligt op 1.260 meter boven zeeniveau. Vanaf Colmars is de D2 een zeer smalle en onoverzichtelijke weg. Het eerste deel ligt in dichtbebost gebied met haarspeldbochten die met een groter voertuig nauwelijks te keren zijn. De gehele route vanaf Colmars tot de Col des Champs is zeer smal, zonder wegmarkeringen en op veel punten is passeren nauwelijks mogelijk. Vangrails ontbreken vrijwel overal, met steile afgronden direct naast de smalle rijbaan. De weg voert over hellingen van de 2.747 meter hoge Sommet de la Frema, met een significant risico op rotsval. De D2 komt pas vlak voor de pashoogte boven de boomgrens uit.

De Col des Champs ligt boven de boomgrens, op de pashoogte is een kleine parkeerplaats vanwaar wandelroutes starten. Er zijn geen voorzieningen op de pashoogte. Men heeft een weids uitzicht over het omliggende berglandschap. De bergpas van de weg ligt circa 50 meter hoger dan de natuurlijke bergpas tussen beide valleien. Enkele gravelwegen verlopen vanaf de bergpas maar zijn niet geschikt voor personenauto's.

De exacte hoogte van de Col des Champs is onderwerp van debat. Tot 2013 werd de hoogte ter plaatse aangegeven als 2.087 meter, daarna werd dit vervangen door 2.080 meter. Topografische kaarten geven ook een hoogte van 2.088 en 2.089 meter aan. De natuurlijke bergpas ligt wat lager, op circa 2.040 meter hoogte.

Aan de zijde van het departement Alpes-Maritimes loopt de D78, deze weg is breder en heeft een kantmarkering. Het passeren van tegemoetkomend verkeer is hier eenvoudiger. De weg is erg bochtig en blijft nog enkele kilometers boven de boomgrens, die aan de oostkant op circa 1.800 meter hoogte ligt. Het deel onder de boomgrens kent diverse series haarspeldbochten, de weg is een behoorlijk lange afdaling naar het dorp Saint-Martin-d'Entraunes dat op 1.009 meter hoogte ligt in de vallei van de rivier de Var. Vanaf hier kan men noordwaarts naar de Col de la Cayolle en zuidwaarts naar de Gorges de Daluis.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de aanleggeschiedenis van de Col des Champs. De bergpas lag vroeger op de grens van Frankrijk en Savoie. De weg is van zeer secundair belang en ongeschikt voor grotere hoeveelheden verkeer. Midden jaren 2000 is de weg aan de kant van het departement Alpes-Maritimes verbreed en gemoderniseerd. Na 2010 zijn delen van de D2 aan de westzijde opnieuw geasfalteerd maar niet breder gemaakt.

Relevantie tegenwoordig

De Col des Champs is een zeer secundaire weg, ongeschikt voor vrachtverkeer en andere grote voertuigen, en is ten zeerste af te raden voor voertuigen met caravan vanwege de zeer smalle rijbaan die op veel plekken niet meer dan 3 meter breed is aan de kant van het departement Alpes-de-Haute-Provence. Mensen die geen prettig gevoel hebben bij steile afgronden kunnen de bergpas beter mijden, met name aan de westkant zijn geen vangrails en liggen afgronden direct naast de smalle rijbaan. Er is weinig ruimte om uit te wijken en het deel in de bebossing heeft scherpe bochten zonder goed zicht op tegemoetkomend verkeer. Diverse haarspeldbochten zijn zelfs met een personenauto krap. Alleen lage snelheden zijn mogelijk op de Col des Champs.

De Col des Champs heeft daarom alleen een belang voor toeristen maar wordt minder gebruikt dan de drie noord-zuid georiënteerde bergpassen in deze regio (Col d'Allos, Col de la Bonette en Col de la Cayolle). Dit komt mede doordat er geen logisch vervolg is voor oost-westverkeer, aan weerszijden van de Col des Champs komt men op noord-zuidroutes uit.

Wielrenners berijden de Col des Champs minder dan de andere bergpassen in de regio. De Tour de France is er één keer gepasseerd in 1975, maar de bergpas wordt ongeschikt geacht voor massa-wielrennen vanwege de smalle rijbaan, steile afgronden en onoverzichtelijke bochten.

De bergpas wordt in de winter niet opengehouden en is doorgaans van november tot mei afgesloten.

Referenties

  1. de Col des Champs ligt op 44° 10′ 41″ noorderbreedte, de Col de la Lombarde ligt op 44° 12′ 10″ noorderbreedte
Bergpassen in de Franse Alpen

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars