Col des Issartets

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col des Issartets
Col des Issartets.jpg
Hoogte 1.121 m
Weg A75 / D809
Hellingspercentage
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col des Issartets is een bergpas in Frankrijk, gelegen in het Massif Central. Over de pas verlopen de A75 en de D809. De pas is het hoogste punt van de autosnelwegen in Frankrijk.

Kenmerken

De Col des Issartets is een noord-zuid georiënteerde bergpas. Het is meer een zadel in het landschap dan een uitgesproken bergpas. Beide kanten van de pas wateren af richting de Atlantische Oceaan, naar het noorden via de Truyère en kleinere zijrivieren en naar het zuiden via de Lot en zijrivieren. De pashoogte ligt op een plateau dat licht heuvelachtig is. De heuvels zijn in de omgeving tussen 1.200 en 1.300 meter hoog en dus niet heel veel hoger dan de Col des Issartets zelf.

De A75 verloopt noord-zuid met 2x2 rijstroken over de Col des Issartets. Met name richting zuiden kent de A75 een steilere afdaling. De D809 verloopt hier parallel aan, beide wegen kruisen elkaar met een viaduct waar de pashoogte is. Op dit viaduct is een monument waar met grote letters de hoogte staat aangegeven.

Geschiedenis

De Col des Issartets had enige betekenis als het hoogste punt van de N9 tussen Moulins en de grens met Spanje. Het is echter niet het meest markante punt van de N9 door het Massif Central, omdat de hoogteverschillen niet erg abrupt zijn en de pas-ervaring beperkt is.

De A75 over de pashoogte is begin jaren '90 aangelegd en op 18 december 1995 opengesteld voor het verkeer. Hiermee verkreeg Frankrijk een nieuw hoogste punt van het autoroute systeem.

Referenties