Col des Lèques

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col des Lèques
Col des Lèques.jpg
Hoogte 1.146 m
Weg N85
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col des Lèques is een 1146 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence nabij Castellane.

Kenmerken

De Col des Lèques is een noord-zuid georiënteerde bergpas in het zuiden van het departement Alpes-de-Haute-Provence, onderdeel van de N85 tussen Digne en Castellane. De pasroute verbindt de valleien van de rivieren Asse en Verdon. De bergpas is gelegen in de Préalpes de Digne, een bergmassief met toppen tussen 1500 en 1900 meter in de omgeving. De eigenlijke pas ligt vrij ver ten zuiden van Digne. De weg stijgt in eerste instantie maar beperkt. Op ongeveer 800 meter hoogte verlaat men de vallei van de rivier de Asse en voert de N85 door de Clue de Taulanne, een nauwe kloof met een aantal scherpe bochten. Daarna volgt een klein plateau met weinig hoogteverschillen waarop de pashoogte is gelegen.

Bovenop de pas heeft men uitzicht op de omringende bergen, maar het mooiste uitzicht is zuidwaarts op de afdaling naar Castellane, waar men een weids uitzicht over het berglandschap heeft. De bergen zijn in deze richting tot ongeveer 2000 meter hoog. De afdaling naar Castellane volgt via een serie haarspeldbochten, waarbij de weg over vrij korte afstand 400 meter afdaalt naar de vallei van de rivier de Verdon. Aan de voet van de pas liggen een aantal campings. Castellane is een belangrijk toeristencentrum.

Geschiedenis

Er is weinig van de eigenlijke geschiedenis van de Col des Lèques bekend. De N85 als 'Route Napoléon' is één van de belangrijke historische routes van Zuidoost-Frankrijk. Vanwege de canyons van de Verdon naar het westen en de hogere Alpen naar het oosten was de N85 de meest eenvoudige route voor verkeer richting het zuidoosten.

Referenties