Col des Mosses

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Col des Mosses
Col des Mosses.jpg
Hoogte 1.445 m
Weg Hauptstrasse 11.svg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1868
Kaart kaart

De Col des Mosses is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Vaud. De bergpas is 1.445 meter hoog, en de Hauptstrasse 11 loopt eroverheen, en verbindt Château-d'Œx met Aigle.

Kenmerken

Col des Mosses 2020.jpg

De Col des Mosses begint in Château-d'Œx, op circa 1.000 meter boven zeeniveau. De weg voert door een mooi dal naar het zuiden, en is nergens echt steil of bochtig. Wel zijn er wat smalle stukken. Er is maar één haarspeldbocht voordat men de bergpas bereikt. Men heeft uitzicht op de bergen in de omgeving, die tot zo'n 2.500 meter hoog zijn. Daarna daalt men af, en mondt de Col des Mosses op de Col du Pillon uit, die naar Gsteig loopt. De weg daalt daarna af naar het Rhônedal bij Aigle, dit is feitelijk het steilste en lastigste deel van de Col des Mosses.

Geschiedenis

De bergpas is in 1868 aangelegd en gold destijds als als één van de belangrijkste in westelijk Zwitserland. Tegenwoordig is het de meest directe route vanuit het Berner Oberland naar het westen van Wallis. De bergpas is samen met de Col du Pillon ook de eerste verbinding over de Alpen ten westen van Grimselpass.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass